Agile-gedachtegoed verenigd in nieuw Agile Consortium Benelux


Onafhankelijk samenwerkingsverband brengt Agile naar de Enterprise

BARNEVELD, 20090414 -- Organisaties die investeren in vooruitstrevende Agile bedrijfsvoering verenigen zich in het nieuw opgerichte Agile Consortium Benelux (ACB). Het onafhankelijke Agile Consortium Benelux maakt zich sterk voor een professionele Agile bedrijfscultuur. Het consortium faciliteert een objectieve kwaliteitsstandaard en biedt Agile organisaties een platform om kennis, inzichten en vaardigheden op te doen en uit te wisselen.

Agile als filosofie
Het Agile Consortium Benelux komt voort uit het DSDM Consortium Benelux. Zij heeft haar focus verbreed van de DSDM/Atern systeemontwikkelmethode naar de bredere Agile waarden (www.agilemanifesto.org). Deze filosofie wil het ACB toepassen op het verandervermogen van organisaties, om onder andere snellere time to market, meer innovatie en betere efficiency te bewerkstelligen. Het ACB ondersteunt Agile methoden, zoals Scrum, Extreme Programming (XP), EVO, DSDM/Atern en het Unified Process (UP), maar ook het gedachtegoed van Lean. De Agile aanpak wordt gekenmerkt door meer transparantie, hogere productiviteit en betere klanttevredenheid. Opgeteld leiden deze aspecten tot significante kostenbesparingen en zichtbaar betere resultaten.

Agile integratie
De noodzaak om het Agile-gedachtegoed te verenigen, komt voort uit de behoefte van organisaties om op een betrouwbare manier Agile toe te passen. Er zijn veel goede Agile methoden, maar organisaties kunnen meer bereiken door over de methodes heen te kijken. Dit betekent integreren van methodes in plaats van het selecteren ervan. Het ACB zorgt voor een verduidelijking van de onderlinge samenhang tussen methoden en de wijze waarop deze op een pragmatische wijze kunnen worden gebruikt. Mede hierdoor en door het faciliteren van innovatieve ontwikkelingen en het zorg dragen van kennisoverdracht wordt Agile steeds professioneler en meer volwassen.

Het ACB initieert onderzoek en ontwikkeling op het gebied van Enterprise Agility. Daarnaast organiseert de organisatie een jaarlijkse Agile conferentie, waarvan de eerste editie plaatsvindt op 18 juni 2009 in Amsterdam.

Beloftes waarmaken
"Het succesvol inzetten van Agile is niet zo eenvoudig als soms wordt gedacht. In de praktijk wordt de Agile belofte daarom vaak niet waargemaakt", aldus Frank Langeveld, voorzitter van het Agile Consortium Benelux. "Agile werken vergt discipline, kennis en ervaring en een andere cultuur bij bedrijven. De leden van het consortium stellen zich als doel elkaar hierbij te ondersteunen."

GeĂŻnteresseerde organisaties en personen die actief mee willen denken met het Agile Consortium Benelux zijn welkom. Meer informatie is te vinden op www.agileconsortium.nl.





Ingezonden persbericht