Bouwpuur introduceert duurzaam bouwsysteem Holz100 in Nederland


ROOSENDAAL, 20090414 -- Met de introductie in Nederland van Holz100 door de nieuwe Nederlandse onderneming Bouwpuur is het nu mogelijk om van hout betere gebouwen te maken: duurzamer, technisch beter, zekerder en gezonder. Zonder toevoeging van andere constructieve elementen kunnen woningen, hotels en gebouwen tot wel 10 verdiepingen hoog gebouwd worden. Voor daken, wanden en vloeren worden massieve houten panelen op maat gemaakt en op de bouwlocatie geassembleerd. De panelen zijn voor 100% uit hout gemaakt, zonder lijm of nagels. Gebouwen van Holz100 zijn zeer milieuvriendelijk, energiezuinig en kwalitatief hoogstaand en hebben bovendien uitstekende bouwfysische eigenschappen. Het bouwsysteem kent nagenoeg geen architectonische beperkingen.

Bouwpuur is een nieuwe Nederlandse onderneming, opgericht door de ervaren ondernemers Marco Prins en Claudia van Pul. Bouwpuur introduceert producten op basis van een gedachte uit de cradle-to-cradle-filosofie: probeer in plaats van minder slecht, goed te zijn. Grensoverschrijdend denken en continuïteit zijn enkele pijlers van de bedrijfsvoering van Bouwpuur.

Het Oostenrijkse bouwsysteem Holz100 voldoet daar helemaal aan. Met Holz100 is het mogelijk om écht goede gebouwen te maken, in technisch, ecologisch én maatschappelijk opzicht. Het bouwsysteem is ontwikkeld door Ing. Erwin Thoma-Holz GmbH, met productielocaties in Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen. Thoma heeft de afgelopen jaren ruim 1000 gebouwen geproduceerd van Holz100.

100% hout
Holz100 staat voor 100% hout en is een bouwmateriaal en bouwsysteem in één. Met Holz100 kunnen woningen, hotels, conferentiecentra en gebouwen tot wel tien verdiepingen hoog gemaakt worden, zonder toevoeging van andere constructieve elementen. Dak, wanden en vloeren worden vervaardigd uit massieve panelen op maat die op de bouwlocatie worden geassembleerd. De panelen kunnen aan de binnen- en buitenzijde voorzien worden van verschillende afwerkingen, afhankelijk van de architectonische keuzes die zijn gemaakt.

De kern van de Holz100 panelen is een rij balken. Tegen deze balken worden aan beide zijden houten planken met steeds wisselende looprichting bevestigd. Hierbij wordt geen lijm of ijzer gebruikt, maar houten deuvels. De deuvels worden vooraf gedroogd. Als ze door de hele dikte van het paneel zijn geslagen, nemen de deuvels het restvocht op van het hout. Het gevolg: een oersterke verbinding die niet of nauwelijks werkt.
De bouwtijd van een Holz100 gebouw is relatief kort. Wanden, vloeren en dakplaten worden in de fabriek geprefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd, wat in korte tijd een wind- en waterdichte ruwbouw oplevert. Als de fundering reeds aanwezig is, duurt dit één tot twee dagen. Nadien kunnen kozijnen, ramen, deuren en buitenafwerking aangebracht worden. Hierdoor ontstaat, afhankelijk van de complexiteit, binnen één à twee weken een compleet wind- en waterdicht gebouw.

Gezonde leefomgeving
Gebouwen die gemaakt zijn met Holz100 bieden een gezonde leefomgeving. Het hout zorgt bijvoorbeeld voor een evenwichtige vochtbalans in de gebouwen: goed voor mensen met luchtwegklachten. De panelen worden vervaardigd uit zogenaamd maanhout. Maanhout wordt in de wintermaanden gekapt als de celstructuur van het hout gesloten is. Daardoor is het, óók na de kap, sterker, vormvaster en beter resistent tegen schimmelvorming en bacteriegroei.

Ten opzichte van andere bouwmethoden als traditionele stenen bouw, houtskeletbouw en stapelbouw scoort Holz100 positief op het gebied van thermische isolatie, warmteafgifte, brandbestendigheid, geluidsdemping, geluidsisolatie en bescherming tegen hoogfrequente straling. Omdat aan de productie geen lijm en andere chemicaliën te pas komen, komt bij verbranding van Holz100 panelen geen giftige rook vrij. Al deze kwaliteiten worden aantoonbaar geclaimd op basis van ervaring of wetenschappelijk onderzoek.

Volop informatie over Holz100 is te vinden op www.bouwpuur.nl. Hier treft u ook link naar de website van fabrikant Thoma.