Ingezonden persbericht




Persbericht 9 april 2009

Radio 4 herdenkt Händel vanuit Londen
Op dinsdag 14 april Radio 4 live vanuit beroemde Temple Church

Radio 4 staat 14 april in het teken van componist Georg Friedrich Händel. De klassieke zender zendt die dag live uit vanuit de Temple Church in Londen. Het is 14 april precies 250 jaar geleden dat de componist overleed in Londen, de stad waar hij een groot deel van zijn leven woonde.

Radio 4 is te gast bij The Honourable Society of the Inner Temple. Van 07.00 tot 18.00 uur zenden de programma's Viertakt, De Klassieken en het Middagconcert uit vanuit een unieke locatie; de Temple Church, de 12e eeuwse Kapel van de Orde van de Tempeliers. Het is de kerk waar Georg Friedrich Händel kwam om te luisteren naar zijn vriend, de blinde organist, componist en dirigent John Stanley. De Temple Church speelt bovendien een bijzondere rol in het boek en de film de Da Vinci Code.

Händeldag op Radio 4
Dirigent en violist Jan Willem de Vriend en operakenner Bo van der Meulen bezoeken bijzondere 'Händelgelieerde' locaties als het Händelhouse, het Foundling Museum en Westminster Abbey. Reportages van deze bezoeken zijn verspreid over de dag te horen. Het programma Viertakt besteedt vanaf 07.00 uur veel aandacht aan de festiviteiten in Londen rond de herdenking van Händel. Van 09.00 uur tot 13.00 uur laat Maartje van Weegen veel muziek van de componist horen in De Klassieken en vertelt Peter Maddams (sub-Treasurer of the Honorable Society of the Temple Church) over zijn leven. Twee solisten van Harry Christophers' The Sixteen zingen aria's van Händel in de programma's De Klassieken en het Middagconcert. Tussen 13.00 en 16.00 uur komt het Middagconcert deels live vanuit de Temple Church. Eric Bosgraaf (blokfluit) en Francesco Corti (klavecimbel) brengen fluitsonates. Daarnaast zendt het programma het eerder opgenomen concert uit het Foundling Museum uit van het English Consort en Alfredo Bernardini. Het Foundling Museum is het voormalige weeshuis in Londen, waar Händel in het bestuur zat. Het middagprogramma Viertakt brengt tot 18.00 uur een samenvatting van de herdenkingsdag aan de hand van gesprekken met Jan Willem de Vriend en Helen Cooper. Vanaf 18.00 uur komt Muziek aan Tafel vanuit de studio Hilversum. In Componist van de Week, vanaf 19.30 uur, staat Georg Friedrich Händel centraal. In het avondconcert, van 20.00 tot 23.00 uur, brengt Radio 4 live 'The Messiah' van Händel rechtstreeks vanuit Westminster Abbey.

Voor meer informatie: www.radio4.nl