Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, dinsdag 14 april 2009

Is er druk uitgeoefend ter voorkoming van een onwelgevallig artikel?

Openheid van zaken nodig publicaties Ons Utrecht

Dinsdagmorgen 13 april ontstond er commotie, nadat volgens www.allesoverutrecht.nl een artikel van journalist Wouter de Heus niet werd afgedrukt in de Utrechtse huis-aan-huis krant. Op de website staat vermeld dat de Holland Combinatie, uitgever van Ons Utrecht/Ons Leidsche Rijn, de krant heeft laten herdrukken zonder het betreffende artikel. De Heus schrijft in dat artikel over de mening van professor Tak over de huisvestingsdeclaraties van burgemeester Wolfsen. Burgemeester Wolfsen wijst in hetzelfde artikel die mening pertinent van de hand als onjuist.

Fractievoorzitter Gerda Oskam heeft samen met andere partijen een spoeddebat gevraagd op donderdag 16 april '09. Oskam zit met de kwestie in de maag: "Wat D66 betreft zijn er minimaal twee existentiële fundamenten voor een democratische samenleving: één de integriteit van de overheid en de ambtsdragers en twéé - persvrijheid (onderdeel van vrijheid van meningsuiting). Tot het tegendeel onomstotelijk bewezen is, ga ik er zonder meer van uit dat burgemeester Wolfsen alles binnen de regels heeft gedaan. Gelukkig is iedereen nog onschuldig in dit land tot het tegendeel bewezen is."

"Aan de andere kant kan een journalist een mening van een professor hierover publiceren. Zeker als er hoor- en wederhoor is toegepast. Dat behoort tot de journalistieke vrijheden. Je kunt er ook voor kiezen om er niet over te schrijven, omdat je vindt dat andere zaken belangrijker zijn. Zoals bijvoorbeeld het wegpesten van een vrouw uit Zuilen, enkel en alleen omdat ze 'anders' is. Was ik journalist geweest, had ik vooral in deze kwestie de onderste steen boven willen halen. Dat iedereen veilig woont in Utrecht is in mijn ogen veel belangrijker dan declaraties van een burgemeester. Dat laatste noem ik wel Story-journalistiek. Het kan slechts schade aanbrengen aan de door mij zo innig geliefde democratie en aanzien van de politiek. Maar als een journalist op een juiste wijze dit toch wil publiceren, moet dat natuurlijk gewoon kunnen. Zonder dat er druk of wat dan ook wordt uitgeoefend op de krant waarin dat gebeurt."

D66 wil daarom weten of er inderdaad contact is geweest tussen medewerkers rondom de burgemeester, de hoofdredacteur van Ons Utrecht/Ons Leidsche Rijn (en eerder met de hoofdredactie van het AD/UN toen die krant een zelfde soort artikel had willen schrijven) en of er betaald is door de gemeente voor de herdruk van de uitgave van deze week.


Noot voor de redactie,