Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: RECESSIESEKS
Onderzoek naar de gevolgen van de kredietcrisis op relaties

Gedwongen cocoonen: meer ruzie, minder seks
Maurice de Hond (Peil.nl) onderzocht* voor gezondheidsglossy Santé de impact van de economische crisis op relaties. Duidelijk werd dat relaties door onzekerheid en geldgebrek zwaar onder druk kunnen komen te staan. Noodgedwongen blijft men meer thuis, maar dat betekent niet dat relaties hechter worden. Man en vrouwen hebben weliswaar meer tijd voor elkaar, maar die wordt vaker besteed aan ruziemaken, dan aan vrijen. En als er al gevreeën wordt, dan is dat virtueel, en met een andere dan de vaste partner. In haar meinummer besteedt Santé uitgebreid aandacht aan dit onderzoek.

Highlights:
Seks op een laag pitje - Als voordeel geven degenen die al de effecten van de crisis ervaren dat men meer tijd heeft voor elkaar (21%). Er wordt echter niet meer tijd besteed in de slaapkamer.

Angst - 56% van de mannen geeft aan bang te zijn dat na het verliezen van een baan hij minder aantrekkelijk gevonden wordt door zijn partner.

Verlatingsangst - 12% van de vrouwen (met name de ongehuwd samenwonenden) is bang dat door de crisis ze door hun partner in de steek worden gelaten.

Ruzie - Paren die al aan de lijve de effecten van de crisis ondervinden geven voor bijna een kwart aan dat hun relatie hierdoor op de proef wordt gesteld. 15% geeft aan vaker ruzie te hebben met hun partner. Bovendien zijn de ruzies heftiger van aard.

Virtueel overspel - 29% van de vrouwen denkt dat tijdens de crisis mannen vaker zullen vluchten in virtuele relaties via internet.

Uitstel kinderwens - Onder degenen die al last ervaren van de crisis is duidelijk sprake van een uitstel van de kinderwens. Zowel degenen die al last hebben van de crisis als degenen die verwachten daar last van te krijgen geeft voor circa een derde deel aan de kinderwens te zullen uitstellen of uitgesteld te hebben.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 800 getrouwde of samenwonende mannen en vrouwen tussen 18 en 50 jaar. Zij werden ondervraagd over de (mogelijke) gevolgen van de crisis op hun relatie. Door in te zoomen op degenen die aangeven nu (al) last te hebben van de crisis en die te vergelijken met de rest van steekproef, is een goede indruk gekregen van de gevolgen van de crisis op de relaties.
---