Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200704493/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor opvissen mosselzaad in westelijke Waddenzee in 2004) Uitspraak over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan het bedrijf Praet & Zonen in Zierikzee voor het opvissen van mosselzaad in het sublitoraal van de westelijke Waddenzee voor het voorjaar 2004. Het bedrijf is het niet eens met de verdelingsregeling die in de vergunning is opgenomen. In die regeling is bepaald hoeveel procent van de totale hoeveelheid mosselzaad het bedrijf mag opvissen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in januari 2007 al over een eerdere versie van de vergunning. Die vergunning is toen vernietigd, omdat de minister niet alleen had mogen verwijzen naar de verdelingsregeling van de Producentenorganisatie, maar ook had moeten nagaan of hij de verdeling voor zijn rekening kon nemen. Door dit niet te doen was het besluit van de minister niet goed gemotiveerd. Die uitspraak is onder zaaknummer 200507831/1 te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de minister een nieuw besluit genomen. Daartegen is het bedrijf nu weer opgekomen. De zaak is op 9 maart jl. op zitting behandeld. Zie ook de soortgelijke uitspraak in zaaknummer 200806196/1 die de Raad van State eveneens op 15 april 2009 openbaar maakt.
2. 200707813/1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Facturen voor controles en keuringen voor slachterij in Epe) Uitspraak over het in rekening brengen van 55 facturen aan een exportslachterij in Epe door de minister van LNV. Het gaat om facturen voor controles en keuringen van slachtvee die door de Voedsel en Waren Autoriteit zijn uitgevoerd. De slachterij is het niet eens met de facturen. Het bedrijf vindt de facturen hoog en stelt dat de minister te veel personeel bij de werkzaamheden heeft ingezet. Verder heeft de minister volgens de slachterij sommige kosten dubbel in rekening gebracht. De rechtbank in Zutphen heeft in september 2007 een eerder beroep van de slachterij ongegrond verklaard. Zij is het niet eens met deze uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is tweemaal op zitting behandeld, de eerste keer op 10 juli 2008 en de tweede keer op 12 februari 2009.
3. 200708872/1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Landelijk gebied" van de gemeente Brielle) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Landelijk gebied" van de gemeente Brielle. Het plan heeft betrekking op het hele grondgebied van de gemeente Brielle, met uitzondering van de stad Brielle en de kernen Vierpolders en Zwartewaal. Het plan wil een aantal verouderde planologische regelingen voor het buitengebied actualiseren en integreren in één bestemmingsplan. Het plan heeft vooral betrekking op de concentratie van glastuinbouw in het gebied. Glastuinbouw in het gebied moet minder verspreid komen te liggen met uitzondering van enkele biologische glastuinbouwbedrijven. Om dit mogelijk te maken wordt aan het bestaande glasconcentratiegebied ten westen van Vierpolders een gebied van 25 hectare toegevoegd (Piek-locatie). Een groot aantal glastuinbouwbedrijven is het niet eens met het bestemmingsplan en komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Een aantal verspreid liggende bedrijven mag niet op de huidige locatie blijven en vindt het beleid om hen 'weg te bestemmen' willekeurig. Andere bedrijven die wel op hun locatie mogen blijven zijn van mening dat bepaalde kassen en schuren in het bestemmingsplan hadden moeten worden opgenomen. De zaak is op 16 februari jl. op zitting behandeld.
4. 200800669/1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Weigering vergunning voor recreatiewoningen in de Brabantse Wal) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om op grond van de Natuurbeschermingswet een vergunning te verlenen voor de nieuwbouw van vier recreatiewoningen aan de Staartsestraat in Huijbergen. De eigenaar van het recreatiepark Groenendries wil het park met vier woningen uitbreiden. Dat is volgens hem nodig om de kosten van de aanleg van het recreatiepark te kunnen dekken. Het park ligt in het zogenoemde Natura 2000-gebied "De Brabantse Wal". Het gemeentebestuur heeft de vergunning voor de vier extra recreatiewoningen geweigerd, omdat niet is uitgesloten dat de bouw `significante effecten heeft op de natuurwaarden van het beschermde natuurgebied'. De eigenaar van het park is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 14 januari jl. op zitting behandeld.
5. 200802106/1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied Moerdijk") Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Buitengebied Moerdijk" van de gemeente Moerdijk. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in januari 2007 al over een eerdere versie van het bestemmingsplan dat door de provincie Noord-Brabant was goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit is toen gedeeltelijk vernietigd. De eerdere uitspraak van de Raad van State is onder zaaknummer 200506955/1 te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het college een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Een onderhoudsbedrijf uit het gebied vindt dat het bestemmingsplan een bedrijfswoning in zijn bedrijfspand mogelijk had moeten maken. De eigenaren van een caravanstalling in Oudemolen vinden dat in het bestemmingsplan had moeten worden bepaald dat in alle drie de voormalige schuren caravans mogen worden gestald en niet alleen in de grootste van de drie. Het college had volgens hen moeten onderzoeken of afwijking van het streekplan was toegestaan, onder meer omdat zij al jarenlang caravans op hun terrein aan de Drogedijk stallen. Verder wil een witlof- en komkommerkwekerij uit Langeweg komkommers in kassen kweken op 3 hectare, in plaats van 0,7 hectare. Het college staat dit niet toe, omdat volgens hem sprake is van omschakeling van een gemengd bedrijf naar een gespecialiseerd bedrijf. Dit staat het streekplan niet toe, aldus het college. De kweker bestrijdt dat sprake is van een omschakeling, omdat hij altijd een glastuinbouwbedrijf heeft gehad. De zaak is op 9 maart jl. op zitting behandeld.
6. 200802417/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning nertsenhouderij in Elsendorp) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Keizersven in Elsendorp. De stichting Bont voor Dieren, de stichting VMDLT en een aantal omwonenden komen in beroep tegen deze vergunning. Zij vrezen voor geluidsoverlast en onaanvaardbare stankoverlast voor de nabijgelegen woningen. Verder zou het gemeentebestuur bij de beoordeling van de aanvraag voor de milieuvergunning een verkeerd toetsingskader voor geurhinder hebben gehanteerd. Ten slotte vinden de milieugroeperingen en de omwonenden dat de stallen niet volgens de zogenoemde 'beste beschikbare technieken' zijn gebouwd, zodat een lagere uitstoot van stank en ammoniak mogelijk zou zijn. De zaak is op 16 maart jl. op zitting behandeld.
7. 200805181/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering Hoogheemraadschap Rijnland om op te treden tegen dempingen in de Langeraarse plassen) Zitting over de weigering door het Hoogheemraadschap Rijnland om maatregelen te treffen tegen illegale dempingen in de Langeraarse plassen. Een inwoonster van Langeraar die aan de plassen woont, had het hoogheemraadschap om deze maatregelen verzocht. Volgens haar zijn de dempingen illegaal uitgevoerd en heeft zij schade geleden als gevolg van de dempingen, omdat daardoor de doorvaart naar haar huis was belemmerd. Ook voert zij aan dat de dempingen deel zijn gaan uitmaken van ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, zoals de bouw van een huis naast haar woning, waardoor haar privacy en uitzicht zijn aangetast. Haar huis zou bovendien in waarde zijn gedaald. Het Hoogheemraadschap Rijnland is van mening dat hij geen maatregelen tegen de dempingen kan nemen, omdat in het verleden nooit daartegen is opgetreden en omdat de dempingen zo gering zijn dat deze niet tot waterstaatkundige bezwaren leidden. De vrouw is het niet eens met de weigering. De rechtbank in Den Haag heeft haar in mei 2008 in een eerder beroep in het ongelijk gesteld. Zij is het niet eens met deze uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 5 maart jl. op zitting behandeld.
8. 200805369/1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning sportstudio Olympic Gym in Hoogeveen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen heeft verleend aan Olympic Gym Hoogeveen B.V. voor een sportstudio aan de Groenewegenstraat in Hoogeveen. Het gaat om een voormalig winkelpand. Een aantal concurrerende bedrijven in het gebied, waaronder Achmea Health Center Hoogeveen en The Total Workout, is het niet eens met de bouwvergunning. Zij vrezen dat de komst van een nieuwe sportstudio zeer nadelige gevolgen heeft voor de exploitatie van hun fitnesscentra. Volgens hen is het huidige aanbod van fitnesscentra in het gebied al groter dan de vraag rechtvaardigt. De bedrijven vinden ook dat het besluit van het gemeentebestuur niet goed is onderbouwd. De rechtbank van Assen heeft in juni 2008 de concurrerende bedrijven in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur de gevolgen van de vestiging van de sportstudio voor de exploitatie van de bestaande fitnesscentra onvoldoende onderzocht. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 5 maart jl. op zitting behandeld.
9. 200805811/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning zorgwoningen in Tiel) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft verleend voor 34 zorgwoningen aan de Burgemeester Meslaan in Tiel. De woningen worden gebouwd bij het verpleeghuis Siependaal. De vereniging MEMO is het niet eens met deze vergunning. Het bestemmingsplan laat de zorgwoningen niet toe, omdat de woningen betrekking hebben op personeelswoningen en niet vallen onder de bestemming 'verpleeginrichting' die op dat terrein geldt, aldus MEMO. De rechtbank in Arnhem verklaarde in juni 2008 een eerder beroep van de vereniging ongegrond. Zij is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 17 maart jl. op zitting behandeld.
10. 200806029/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 15 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek thuiszorgcentrale in Den Bosch om jeugdgezondheidszorg uit te voeren) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch van het verzoek van de stichting Thuiszorgcentrale IVT om de wettelijke taken in de jeugdgezondheidszorg in de gemeente te mogen uitvoeren. De stichting houdt zich nu al bezig met prenatale zorg en wil ook jeugdgezondheidszorg aanbieden. Met ingang van 1 januari 2003 is de mogelijkheid geopend om onderdelen van de jeugdgezondheidszorg op te dragen aan andere instellingen dan de GGD. Slechts een beperkt aantal instanties mag zich echter met de jeugdgezondheidszorg bezighouden. Deze instanties staan op een lijst van het ministerie van VWS. Het gemeentebestuur heeft IVT meegedeeld dat zij niet voor het participeren in de jeugdgezondheidszorg in aanmerking komt. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van IVT tegen deze mededeling niet-ontvankelijk verklaard, omdat dit niet een besluit zou zijn waartegen een juridische procedure kan worden gestart. De stichting Thuiszorgcentrale IVT is het niet met het gemeentebestuur eens. Daarom komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat zij door de rechtbank in Den Bosch in juli 2008 eerder in het ongelijk is gesteld. De Raad van State heeft de zaak op 10 maart jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2