Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 14-04-2009

Jonge leraren willen af van gatenstop-contracten

Scholen moeten ophouden jonge leraren te gebruiken als gatenstoppers. De Groene Golf, de actiegroep van jonge leraren binnen de AOb begint een campagne tegen slechte onderwijsbanen. Vandaag bieden zij minister Plasterk hun manifest 2.0 aan met deze oproep. Nog te vaak werken scholen met uitzendkrachten, flexcontracten of te kleine aanstellingen. Zeker nu er een lerarentekort is en een groter lerarentekort dreigt moeten scholen jonge leraren koesteren. Woordvoerder Alma Meijer: "Een goed contract is het minste wat je van je baas kunt verwachten. Als beginnende leraar wil je gewoon lesgeven. Dan leidt het af als je je zorgen moet maken over je toekomst."

Ondanks het dreigende lerarentekort hebben starters het moeilijk op de arbeidsmarkt. Wie enthousiast op zoek gaat naar een baan, kan zelden voluit van start. In het basisonderwijs hobbelen te veel jonge leraren van invalbaan naar invalbaan. Ook de aanstellingen in het vo zijn soms verbazend klein. Een tijdelijke aanstelling van 0,15 fte (4 uurtjes) is geen uitzondering. Het CBS becijferde onlangs dat scholen steeds vaker uitzendkrachten inzetten. Werkgevers misbruiken de flexwet: Leraren krijgen bijvoorbeeld vakanties niet betaald omdat ze geen contracten krijgen en lopen premies mis. Volgens de wet- en regelgeving valt iedereen die in het onderwijs werkt onder de cao. Maar het gebeurt steeds vaker op scholen dat jonge leraren als flexibele gatenstoppers gebruikt worden.

Een kwart van de leraren verlaat binnen vijf jaar het onderwijs. Fatsoenlijke contracten en een goed loopbaanperspectief zijn nodig om deze leraren te behouden. De Groene Golf wil dat iedere leraar beloond wordt volgens de cao. Alma Meijer: "Scholen moeten direct stoppen met de absurde gatenstop-contracten. Anders lopen er net zoveel leraren weg als er bij komen."

De Groene Golf biedt het manifest 2.0 aan op dinsdag 14 april tijdens een besloten bijeenkomst met minster Plasterk.

Het manifest zit in de bijlage van dit bericht en is te downloaden op www.groenegolf.info.

Meer informatie :
Alma Meijer-Roos, woordvoerder a.i. Groene Golf 06 14 37 25 60.