Recessie geen barriére voor carriére

Amsterdam, 14 april 2009

De werkloosheid gaat flink oplopen, maar dat weerhoudt werknemers er niet van om een andere baan te zoeken. Ruim een op de vijf respondenten verwacht de komende twaalf maanden een carriérestap te maken.

Over de arbeidsmarkt maken de bezoekers van ING.nl zich geen illusies. Van de 37.200 respondenten op de ING Vraag van vandaag van maandag denkt vier op de vijf (81%) dat het aantal werklozen in de komende twaalf maanden zal toenemen. Een op de negen (11%) verwacht een stabiele werkloosheid terwijl 5% een daling verwacht. Per saldo zien de respondenten een duidelijke stijging van het aantal werklozen. Het ING Economisch Bureau denkt dat er inderdaad geen ontkomen aan is. De economie maakt een zwaar jaar door en dat laat zijn sporen na op de arbeidsmarkt. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog gemiddeld 3,9%. Voor dit jaar gaan wij uit van een percentage van 5,4% dat volgend jaar oploopt tot 8,6%. Het gaat dus om een verdubbeling in twee jaar (zie ook het Maandbericht Economie van april Recessie: plussen en minnen).

Andere baan

De verwachte stijging van de werkloosheid weerhoudt werknemers er niet van om een andere baan te zoeken. Als de nieuwe werkgever gaat reorganiseren dan staan de nieuwkomers meestal minder sterk. Toch is niet iedereen daar bang voor. Van de 50.500 respondenten op de ING Vraag van vandaag van vrijdag wil 22% in de komende twaalf maanden van baan veranderen. Kennelijk geloven zij in eigen kunnen en kansen. Om de juiste man of vrouw op de juiste plek te krijgen is een beetje beweging op de arbeidsmarkt nodig. Stel dat iedereen zou blijven zitten waar hij zit - dan zouden er nauwelijks vacatures ontstaan en zijn er minder kansen voor werknemers om zich te verbeteren.

Carriére maken

Een oplopende werkloosheid betekent nog niet dat voor iedereen de carriéremogelijkheden opdrogen. Zo zijn er nog altijd veel vacatures, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Een behoorlijke groep werknemers ziet kansen. Van de 26.300 respondenten op de ING Vraag van vandaag van zondag verwacht 22% de komende twaalf maanden een carriérestap te maken. Dat kan bij een andere werkgever zijn, maar ook bij de eigen baas valt soms een stapje omhoog te klimmen.

© 2009 ING Economisch Bureau