Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Fonds BKVB maakt aanstelling intendant strips bekend

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst is verheugd mee te kunnen delen dat Gert Jan Pos met ingang van 1 mei zal worden aangesteld als intendant voor de strips. Het wordt zijn taak om de Nederlandse stripcultuur in de komende jaren een extra impuls te geven.

Gert Jan Pos (1967) is (strip)journalist en vertaler van strips. Hij was conservator van de tentoonstelling Strip en Kunst (Singer Laren, 2008) en houdt zich momenteel bezig met de Nederlandse aanwezigheid op het stripfestival FICOMIC (Barcelona, 2010).

Voor het Fonds BKVB zal hij een inventarisatie maken van de 'knelpunten' die de ontwikkeling van Nederlandse strips in de weg staan. Hieruit zal een concept programmadocument voortkomen dat wordt voorgelegd aan de vakwereld en vervolgens zal dienen als uitgangspunt voor de werkzaamheden van de intendant. Gert Jan Pos wordt daarbij ondersteund door een stuurgroep waarin Jean-Marc van Tol, Joost Swarte, Elsbeth Louis en Ann Jossart zitting hebben.

Pos zal deze functie voor de periode van twee jaar vervullen. Deze tweejarige stimulering bestaat naast de reguliere mogelijkheden voor striptekenaars en illustratoren om subsidie voor bijzondere zelfstandige projecten aan te vragen bij het Fonds BKVB. De extra aandacht komt voort uit vragen van betrokkenen uit de Nederlandse stripwereld die vaststellen dat de mogelijkheden voor striptekenaars te onbekend en te beperkt zijn.

Het Fonds BKVB is de landelijke instelling die subsidies verstrekt aan beeldend kunstenaars, vormgevers, architecten en bemiddelaars. Alle subsidiemogelijkheden en activiteiten van het Fonds BKVB hebben elk op eigen wijze tot doel de hedendaagse beeldende kunst, vormgeving en bouwkunst in Nederland te bevorderen.