Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 april 2009|


1. Verhoging subsidieplafond Plattelandsontwikkelingsprogramma GS hebben besloten om het subsidieplafond voor de subsidieregeling Plattelandsontwikkelingsprogramma 2009 - 2013 te verhogen met E 6,8 miljoen voor de thema's basisvoorzieningen in de kleine kernen, toerisme en recreatie en instandhouding van het landschappelijk erfgoed. Met deze middelen kunnen in 2009 extra projecten worden gesubsidieerd die bijdragen aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten.

2. Quick Scan luchtwassers en openstellingsbesluit combiluchtwassers GS hebben invulling gegeven aan de motie die vorig jaar bij de begrotingsbehandeling door PS was aangenomen. Zij bieden de commissie Ruimte en Milieu een quick scan aan, die antwoord geeft op de vragen over het gebruik en de handhaving van luchtwassers in de intensieve veehouderij. Tevens hebben GS besloten tot een openstellingsbesluit om de Subsidieregeling Duurzame Landbouw in te zetten. Met dit besluit kunnen ongeveer 10 intensieve veehouderijbedrijven in de gemeente Gemert-Bakel een beroep doen op subsidie voor de aanschaf van combiluchtwassystemen.

3. Ondersteuning aan gemeenten bij ruimtelijke ordening PS hebben het verzoek gedaan gemeenten extra te ondersteunen bij de uitvoering van hun ruimtelijke ordeningstaken. GS hebben voorgesteld geen extra ondersteuning te leveren, maar om per gemeente meer maatwerk te leveren in de bestaande ondersteuning. In overeenkomsten kunnen de prestaties worden vastgelegd, die de realisatie van de provinciale en gemeentelijke doelen betreffen. De preciese invulling van dergelijke overeenkomsten wordt nog nader onderzocht.

4. Beantwoording vragen gezondheidsonderzoek intensieve veehouderij De SP-fractie heeft vragen gesteld over de uitspraken van minister Gerda Verburg in het Brabants Dagblad van 19 maart jl. over het gezondheidsonderzoek intensieve veehouderij. GS hebben de antwoorden op de vragen vastgesteld.

5. Reconstructiecommissie De Meierij Na bespreking van het statenvoorstel Opgaan van Reconstructiecommissie De Meierij in de Streekraad Het Groene Woud en De Meierij in de commisie Ruimte en Milieu op 3 april jl. is nog een aantal vragen gesteld. GS hebben in een Memorie van Antwoord de vragen met een toelichting beantwoord.

6. Streekrekening de Peel Gedeputeerde Staten leveren een bijdrage aan de versnelling van de uitvoering van de reconstructiedoelen in De Peel door aankopen van onroerend goed te doen, tegen voldoening van de helft van de koopsom. Hiervoor reserveren GS in de komende vier jaar maximaal E10 miljoen. Ook de partners in De Peel zetten een gelijk bedrag in voor de komende vier jaar op de Streekrekening De Peel.

7. Bezwaren tegen veehouderijen ongegrond GS hebben in een herziene beslissing op bezwaar twee natuurbeschermingswetvergunningen opnieuw vastgesteld. Daarmee zijn de bezwaren van de Coöperatie Mobilisation for the Environment (Mob) tegen twee veehouderijen in Biezenmortel en Leende ongegrond verklaard. De bezwaren moesten alsnog inhoudelijk worden beoordeeld omdat de Raad van State de eerdere niet-ontvankelijkheidsverklaring van Mob vernietigd heeft.

8. Natuur- en Landschapsbeheer Er komt een nieuw subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer. Het wordt een robuust stelsel (ingangsdatum 1 januari 2010) met eenvoudiger, digitale procedures voor subsidieaanvragen. Verder is het nieuwe stelsel gericht op minder controle van beheerders en maatwerk per gebied. De huidige provinciale subsidieregelingen natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer komen in 2010 te vervallen. GS sturen het voorstel voor het nieuwe stelsel naar Provinciale Staten.

9. Inpassingsplan Overdiepse Polder Voor het uitvoeren van het terpenplan in de Overdiepse Polder, waarbij de rivier meer ruimte krijgt, is een aantal wettelijke besluiten nodig. De provincie heeft, naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen, de plannen en -besluiten voor het terpenplan Overdiepse Polder op onderdelen aangepast. Ook het waterschap, gemeenten en Rijk zijn hier nauw bij betrokken. Gedeputeerde Staten stellen de Nota van zienswijzen en de Nota van wijziging van het (ontwerp)Inpassingsplan vast en vragen Provinciale Staten om het Inpassingsplan vast te stellen.

10. Regiotaxi West-Brabant Een nieuwe taxiformule in West-Brabant is te duur in relatie tot de opbrengst en de meerwaarde voor de reiziger en het beleid. Dit is de reactie van Gedeputeerde Staten op het voorstel van West-Brabant om een proef te starten met een nieuwe regiotaxi-formule. Zij adviseren om de tarieven en dienstverlening volgens het huidig beleid van het basisvoorzieningenniveau aan te houden. Zij sturen het voorstel en het advies naar de commissie EMG van Provinciale Staten ter bespreking.

11. Provinciale co-financiering De provincie kiest ervoor om de provinciale co-financiering in het kader van de Europese samenwerkingsprogramma's Interreg IVA Duitsland-Nederland en Euregio Maas-Rijn voor de periode 2007-2013 te laten verlopen via de daartoe aangewesen Interreg instanties. Zij gaat hiervoor de overeenkomst aan met de certificeringsautoriteiten Eems Dollard Regio en Stichting Euregio Maas-Rijn. Gedeputeerde Annemarie Moons wordt eenmalig gemachtigd om beide overeenkomsten namens Brabant te ondertekenen.

12. Stand van zaken maatregelenpakket economische recessie Het maatregelenpakket om de gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden wordt momenteel geconcretiseerd. Gedeputeerde Staten geven een toelichting op de voortgang hiervan aan de commissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Bestuur en Middelen.

13. Maatregelen economische recessie: Restauratie Monumenten GS stellen een monumentenlening open, waardoor monumenteigenaren die al eerder subsidie ontvingen de subsidiabele kosten tijdelijk aan kunnen vullen tot maximaal 100%. Dit is een onderdeel van het maatregelenpakket economische recessie.

14. N65 en de omgeving De provincie, Rijkswaterstaat en omliggende gemeenten willen een gezamenlijke visie en aanpak van de problemen rond de N65 realiseren, waarbij ook rekening gehouden wordt met de ruimtelijke, ecologische en economische ontwikkelingen. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het 'Programma van ambities voor de N65 en omgeving' en bieden deze aan aan de commissie Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid van Provinciale Staten.

15. Snelle busverbindingen in Zuid-Oost Brabant De provincie beschouwt snelle busverbindingen als een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van het openbaar vervoernetwerk in BrabantStad. Een overstap van buslijn 121 op de trein in Helmond betekent voor de bestaande reizigers een kwaliteitsverlies. In de uitwerking van de doorstroom- en HOV-assen in de regio Zuid-Oost Brabant zal buslijn 121 daarom naar Eindhoven blijven rijden. Dit antwoorden GS op vragen van de heer Goring en mevrouw Verschuuren van de Statenfractie CDA.

16. Notitie Luchtvaart Brabant In de nieuwe luchtvaartwetgeving (RBML) worden bevoegdheden voor de regionale en kleine burgerluchthavens bij de provincie neergelegd. Gedeputeerde Staten sturen de notitie Luchtvaart Brabant door aan de statencommissie Economie Mobiliteit en Grotestendebeleid.

17. Verbeteren busverbindingen De provincie werkt aan snelle busverbindingen op traject Tilburg-Waalwijk-'s-Hertogenbosch en aan het hoogwaardig openbaar vervoer in Noord-Oost-Brabant. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie Economie Mobiliteit Grotestedenbeleid over de stand van zaken van deze projecten.

18. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer voor herbouw woning, Elzenstraat 52, Boxmeer; de gemeente Breda voor het bouwen van woningen en kantoren op voormalige locatie, Hoek Loevesteinstraat-Valkenierslaan-Mathenessestraat; de gemeente 's-Hertogenbosch voor 1 woning met garage, Deken Pompenstraat 25 (huisnummer zal 29 worden); de gemeente Hilvarenbeek voor 18 appartementen en twee woningen, Koestraat 18 t/m 52, Hilvarenbeek; de gemeente Landerd voor realisering van een zorgboerderij, De Steeg 2; de gemeente Loon op Zand voor het verrruimen van het gebied voor bedrijfsactiviteiten, Kasteellaan 22, Loon op Zand; de gemeente Sint-Oedenrode voor de bouw van een loods, Schootsedijk 18; de gemeente Schijndel, voor het veranderen van een schuur tot woning, Lariestraat 1, Schijndel; de gemeente Veghel, voor het oprichten van een 2e bedrijfswoning, Veluwe 17, Erp; de gemeente Waalwijk voor vervangende nieuwbouw clubgebouw, Juffrouwsteeg 3 te Sprang-Capelle; de gemeente Grave voor het omvormen van het voormalige KMT-gebouw (horeca met bedrijfswoning) in 2 burgerwoningen en het plaatsen van een geluidwerende voorziening met een hooge van 1.70 meter, Steegschenhofscheweg 5 te Grave.

Gedeputeerde Staten hebben zienswijze ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan Breda-Zuid, hebben zienswijze ingediend tegen het bestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente Reusel-De Mierden, hebben zienswijze ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied gemeente Haaren.