Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maastricht, 14 april 2009

Hogescholen in euregio gaan samenwerken

Zes hogescholen in de euregio hebben vergevorderde plannen om met elkaar te gaan samenwerken. Het gaat in eerste instantie om het project 'Assistentie zonder grenzen'. Vierdejaarsstudenten worden in het kader van hun afstudeeropdracht ingezet bij bedrijven in de grensstreek voor het verrichten van onder andere marktonderzoek en het onderzoeken van exportmogelijkheden.

Het initiatief voor de samenwerking komt van de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Meer precies van het Centre for Entrepreneurship Zuyd onder leiding van Kees van Aken. Het project is een voortzetting van het SIA-RAAK project `Internationale Expansie' van de opleiding International Business& Languages (IBL) en het lectoraat International Business & Communication.

Bedrijfsleven
"We werken al sinds 2004 samen met het bedrijfsleven in Zuid-Limburg," legt Mirjam Ubachs van IBL uit. "Elk jaar hebben we ongeveer twintig opdrachten van bedrijven. Onze studenten voeren marktonderzoek uit en op basis daarvan beslist de opdrachtgever of hij met een product of dienst de grens over gaat. De laatste twee jaar hebben we het project sterk kunnen professionaliseren met een subsidie van het ministerie van onderwijs. Met de bijdrage is er geld beschikbaar gekomen voor fieldresearch en deskundige begeleiding. De Kamer van Koophandel, MKB Limburg en Syntens zijn er nu bij betrokken waardoor de toegevoegde waarde voor de opdrachtgevers sterk is toegenomen. Bij de laatste evaluatie is het idee ontstaan om te gaan samenwerken met hogescholen in de regio."

Aken, Luik, Hasselt
Inmiddels hebben de Fachhochschule Aachen uit Aken, de Haute Ecole de la Province de Liège uit Luik, de Provinciale Hogeschool Limburg uit Hasselt, de Haute Ecole Libre Mosane uit Luik en Katholieke Hogeschool uit Hasselt aangegeven graag mee te doen in de samenwerking. "Dan kunnen de studenten van die scholen grensoverschrijdend ingezet worden," aldus Mirjam Ubachs. "We denken ook aan teams met studenten van verschillende deelnemende scholen. Daarmee heffen we taalbarrière op en wordt het voor bedrijven interessanter en makkelijker om over de grens marktonderzoek te doen."

Interreg-subsidie
Voor het project is een Europese Interreg-subsidie aangevraagd. Een beslissing hierover wordt vóór de zomer verwacht. Namens de Kamer van Koophandel Limburg laat manager internationale zaken Ardy Assink weten achter het initiatief te staan. "Uiteraard," aldus Assink. " Het gaat erom onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Dat is IBL duidelijk gelukt de laatste jaren. De resultaten zijn tastbaar. In een aantal gevallen heeft dat zeker geleid tot concrete exportactiviteiten. Uitbreiding over de grens juich ik alleen maar toe."

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie via Mirjam Ubachs,06-14168798 of 043-3466440/441, m.ubachs@hszuyd.nl