Ingezonden persbericht


Utrecht, dinsdag 14 april 2009

D66 eist raadsonderzoek handelswijze Wolfsen

D66 eist raadsonderzoek handelswijze Wolfsen

Niet het gebruik van financiële regelingen voor verhuizende burgemeesters, maar het weloverwogen beletten van de persvrijheid, is voor D66 in Utrecht aanleiding om een raadsonderzoek naar de beïnvloeding van de pers door burgemeester Wolfsen te eisen. Zo'n raadsonderzoek - de lokale equivalent van een parlementaire enquete - moet helderheid verschaffen over de manier waarop Wolfsen geprobeerd heeft publicatie van een artikel over hem te voorkomen.

Volgens D66-fractievoorzitter Gerda Oskam moeten de journalisten, de hoofdredacteurs en de uitgevers van het AD/Utrecht Nieuwsblad en van Ons Utrecht/Ons Leidsche Rijn gehoord worden, net als de burgemeester en zijn ambtenaren. Oskam:"Dit tornt aan de grondvesten van de democratie. Met persvrijheid valt niet te marchanderen. Wij willen weten wat er gezegd is, door wie, of er is voorgesteld om de herdruk (zonder het gewraakte artikel) te betalen en wat de strekking van diverse uitspraken nou was. "

D66 is daarnaast erg verbaasd over het beroep dat Wolfsen hiermee op zijn geweten zegt te hebben gedaan. Oskam:"Als je probeert de publicatie van een negatief artikel te voorkomen, heeft dat volgens ons niks met je geweten te maken."

D66 zal tijdens de raadsvergadering van aanstaande donderdag een motie indienen om een raadsonderzoek in te stellen.

Met vriendelijke groet,

Gerda Oskam
fractievoorzitter D66 Utrecht
g.a.oskam@utrecht.nl
www.gerdaoskam.nl
www.d66utrecht.nl
06-54277666