Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Volgende week onderzoek Universiteit Amsterdam onder senioren in Berkelland

Onderzoek in Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Ruurlo

Hoe goed redden oudere bewoners van de Achterhoek zichzelf nog? In het kader van hun opleiding doen 52 tweedejaars studenten sociale geografie en vijf docenten een onderzoek onder de bewoners van 55 jaar en ouder in 18 dorpen in de gemeenten Berkelland, Lochem en Oost Gelre.

Twee kernen en drie kleine kernen

Het onderzoek in gemeente Berkelland wordt gehouden onder 405 bewoners van 55 jaar en ouder in vijf woonkernen te weten Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Ruurlo. De geselecteerde personen worden ongeveer 10 dagen voorafgaand aan het veldwerk van 20 tot en met 24 april door de Universiteit van Amsterdam schriftelijk benaderd en gevraagd mee te werken aan een mondeling vraaggesprek.

`Wonen en leven'

Het onderzoek wordt gehouden op initiatief van de Universiteit van Amsterdam en wordt gesteund door de drie betrokken gemeenten, de provincie Gelderland en Spectrum, centrum voor maatschappelijke ontwikkeling in Gelderland. Met het onderzoek hopen de onderzoekers te weten te komen hoe de oudere bewoners wonen en leven in de dorpen in de Achterhoek. Op die manier hopen we inzicht te krijgen in wat er op het punt van wonen, zorg en welzijn eventueel nog nodig is.

Interviews en groepsgesprekken

In de week van 20-24 april komen de studenten en docenten naar de streek om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Ruim duizend bewoners van 55 jaar en ouder wordt gevraagd hun medewerking te verlenen aan een interview. Zij ontvangen vooraf een brief van de Universiteit van Amsterdam. In een groot aantal dorpen wordt bovendien een groepsgesprek gehouden. Daarbij bespreken 10-15 dorpsbewoners de situatie van oudere bewoners in hun eigen dorp. Dorpsraden of de plaatselijke ouderenverenigingen zijn door de Universiteit van Amsterdam gevraagd deze groepsgesprekken met de universiteit voor te bereiden.

Trefwoorden Onderzoek, Ouderen
Mutatiedatum 14/04/2009