Gemeente Overbetuwe


Iedereen zou moeten kunnen reanimeren

---

logo AED

86% van de Nederlanders vindt dat iedereen vanaf 16 jaar zou moeten kunnen reanimeren. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Hartstichting. Reanimeren is de enige kans op overleven voor mensen met een hartstilstand. Per jaar kunnen zo enkele duizenden levens gered worden.

Overbetuwe wil graag de overlevingskans van mensen met een hartstilstand vergroten. Dit houdt in dat we ervoor moeten zorgen dat er zoveel mogelijk AEDâs in Overbetuwe aanwezig zijn. Ook moeten vrijwilligers voor reanimatie en defibrillatie opgeleid worden. Vanaf 2007 zijn de brandweer en de toezichthouders uitgerust met een AED. Vorig jaar is de gemeente een samenwerking aangegaan met Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard, die tegenwoordig onder de naam Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe door het leven gaat.
Samen met de Stichting, EHBO-verenigingen, dorpsraden en wijkplatforms streeft de gemeente ernaar om op elke twee minuten loopafstand een AED beschikbaar te hebben. Inwoners worden door een EHBO vereniging opgeleid, weten waar de apparaten hangen en kunnen zich aanmelden voor het AED Alert.

Hoe werkt het AED Alert?

Wanneer er 112 gebeld is, worden vanuit de meldkamer opgeleide vrijwilligers gealarmeerd. Er is een speciale database met de namen van mensen die hebben aangegeven mee te willen werken aan het project en die kunnen reanimeren en/of defibrilleren. Op het moment dat er een melding bij de meldkamer binnenkomt, zorgt het systeem ervoor dat de mensen die kunnen reanimeren en die het dichtst bij het slachtoffer zijn een SMS bericht ontvangen op hun mobiele telefoon. De locatie waar het slachtoffer zich bevindt wordt vermeld, met de boodschap daarheen te gaan. Wanneer er nog geen brandweer of ambulance aanwezig is, kunnen de opgeleide vrijwilligers direct starten met reanimeren en, indien nodig, defibrilleren.

22 AEDâs

Het college heeft toegezegd 22 AEDâs voor het project aan te schaffen. In de commissievergadering van de Stichting op 18 maart is de aftrap gegegeven voor de start van de plaatsing van de eerste 11 AEDâs en het organiseren van de bijbehorende opleidingen door de EHBO verenigingen. De dorpsraden van de kernen waar deze eerste 11 geplaatst gaan worden, worden benaderd om de commissie te ondersteunen bij de plaatsing en het zoeken van vrijwilligers voor de opleiding. De dorpen waar de eerste 11 AEDâs van de gemeente opgehangen worden zijn: Oosterhout, Heteren, Zetten, Randwijk, Elst, Driel, Hemmen en Herveld.

Hoe kunt u aan het project bijdragen?

Dat kan op drie manieren:

* Vrijwilligers die wonen of werken binnen Overbetuwe en in het bezit zijn van een certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad, kunnen zich aanmelden voor dit project. Ook mensen die willen worden opgeleid kunnen zich aanmelden. Dit kan o.a. bij Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe: www.stichtingkloppendhartvoorlingewaard.nl, via info@kloppendhart.nl of via uw dorps- of wijkraad.
* Wanneer u in het bezit bent van een AED die 24 uur beschikbaar is, kunt u uw AED aanmelden voor het AED Alert op www.aed-alert.nl. Vrijwilligers die in de buurt van uw AED wonen of werken, krijgen via het AED Alert een melding deze op te halen en naar de locatie waar het slachtoffer zich bevindt te gaan. Op deze wijze wordt voorkomen dat er onnodig tijdverlies optreedt doordat er bijvoorbeeld pas door de aanwezigen bij het slachtoffer wordt besloten dat de AED gehaald moet worden. Of, erger nog, dat er helemaal geen AED gehaald wordt omdat men niet van het bestaan af weet.

* De gemeente en Stichting hebben niet de financiële mogelijkheden om op elke locatie binnen 2 minuten een AED te plaatsen. We zijn afhankelijk van de bijdrage van particulieren of het bedrijfsleven. Hebt u interesse om voor uw gebied een AED aan te schaffen dan kunt u contact opnemen met de Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe.