Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 april 2009

Nieuw instituut voor cognitieonderzoek brengt verschillende disciplines bijeen

Gepubliceerd op 14 april 2009

Het cognitieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van een instituut speciaal gericht op onderzoek dat de grenzen van de afzonderlijke disciplines overstijgt. De komst van het nieuwe instituut werd aangekondigd door prof. dr. Jeroen Raaijmakers, hoogleraar Psychologische functieleer directeur van het Cognitive Science Center Amsterdam (CSCA) van de UvA, tijdens een symposium van het CSCA op woensdag 8 april.

Het nieuwe instituut wil inzicht bieden in de manier waarop menselijke cognitie tot stand komt en in de basale mechanismen die daarbij een rol spelen. Hiertoe zullen cognitieonderzoekers vanuit verschillende vakgebieden - psychologie, biologie, geneeskunde, logica, taalkunde en wiskunde - samenwerken rondom interdisciplinaire thema's. Speciale aandacht gaat uit naar onderzoek naar de perceptie en het begrijpen van de omgeving, naar de controle en regulatie van handelingen, en naar leren en geheugen.

Raaijmakers betoogt dat dit soort samenwerking onontbeerlijk is voor de toekomst van het cognitieonderzoek: `Als we echt nieuwe inzichten willen verwerven, is interdisciplinair onderzoek een vereiste. Het nieuwe instituut moet dan ook een plek worden waar wetenschappers met verschillende achtergronden elkaar dagelijks tegenkomen.' Het instituut wordt ingericht vlakbij het Spinoza Centrum voor Neuroimaging, waarmee het instituut nauwe banden onderhoudt.

In 2008 is het thema `Hersenen en Cognitie' door de UvA benoemd tot universitair onderzoekszwaartepunt. De oprichting van het nieuwe instituut voor interdisciplinair cognitieonderzoek dient om de vakgebieden binnen het zwaartepunt sterker met elkaar te verbinden.