Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -
CDA Leiden wil snel 500 parkeerplaatsen extra

Het CDA Leiden wil dat de gemeente ondernemend Leiden nu snel tegemoet komt om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Het verdwijnen van parkeergelegenheid is het CDA al langer een doorn in het oog. Onlangs nog nam de Gemeenteraad een CDA-motie waarin de gemeente wordt gevraagd onderzoek te doen naar uitbreiding van de parkeerplaatsen op de Garenmarkt, Lammermarkt en Kaasmarkt. Het CDA wil echter niet dat het college stil zit tot het onderzoek verschijnt. CDA-fractievoorzitter Bonestroo:'Het onderzoek mag geen excuus zijn om de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen uit te stellen. Het CDA wil 500 extra parkeerplaatsen bovenop de uitbreiding die de coalitiepartijen al afgesproken hadden. Daarom wil het CDA nu actie! Winkelend publiek en toeristen moeten snel een parkeerplek kunnen vinden. Ook vindt het CDA dat er geen parkeerplekken meer mogen verdwijnen zonder dat het college vooraf compenserende parkeerplekken heeft gerealiseerd.'

Dat de nood hoog is, bleek ook vorige week weer: de voorzitter van het hoteloverleg van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Frans Schohaus, zei dat de gemeente zijn belofte qua bereikbaarheid niet nakomt. Fractievoorzitter Bonestroo: 'Ondernemers zijn reuze belangrijk voor Leiden. De gemeente moet veel creatiever omgaan met de ruimte die er nu al ligt voor verbeteringen. Burgers en toeristen moeten snel wat merken van het gemeentebeleid.' Het CDA Leiden wil bovendien verbeterde parkeergelegenheid in Roomburg. 'We moeten niet al te dogmatisch doen over één struik meer of minder. De mensen in Roomburg moeten hun auto ook kunnen parkeren. De gemeente moet in overleg met de wijkvereniging zoeken naar mogelijkheden om het aantal parkeerplaatsen uit te breiden', aldus de CDA-fractievoorzitter.

Fractievoorzitter Bonestroo hamerde erop dat de gemeente oude ambities niet moet laten varen, maar deze juist voortvarend en snel uitvoeren. Tijdens een speciale editie van het CDA-café presenteerde de CDA-fractievoorzitter zeven nieuwe voorstellen die de bereikbaarheid van Leiden verbeteren en het ondernemerschap een extra impuls geven. Hoofdgast was minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. De voorzitter van BV Leiden, Arjen Vels, nam ook deel aan het politiek café.

CDA-fractievoorzitter Bonestroo presenteerde zeven nieuwe actiepunten:

Bereikbaarheid en parkeren

1. Tref voorbereidingen voor 500 extra parkeerplaatsen in de binnenstad. In het bijzonder de Kaasmarkt, maar ook Garenmarkt en Lammermarkt zijn interessante zoeklocaties. Er mogen geen parkeerplekken meer verdwijnen zonder dat vooraf gelijkwaardige, vervangende parkeerplekken zijn gerealiseerd.
2. Maak afspraken met de Universiteit (Witte Singel), Achmea (Schipholweg), ROC Leiden (Lammenschans) en NUON (Langegracht) om hun parkeerterreinen op koopavonden en in het weekend ter beschikking te stellen van het winkelend publiek. Stadsparkeerplan kan daarbij voor transport zorgen.
3. Maak voortgang met wijkactieplannen om parkeertekort voor bewoners te bestrijden. De gemeente moet in overleg met de wijkverenigingen zoeken naar mogelijkheden om het aantal parkeerplaatsen uit te breiden De wijk Roomburg vraagt hierin met voorrang om aandacht.
4. Completeer de ringstructuur door de realisatie van de Ringweg Oost (indien financieel mogelijk) met een tunnel, waarover met Leiderdorp afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast moet in regioverband een snelle aanleg van de RijnlandRoute bepleit en gerealiseerd worden. Tegelijkertijd moet de gemeente werken aan een betere ontsluiting van de binnenstad per fiets door betere fietspaden vanaf de omliggende aangrenzende gemeentes naar de binnenstad aan te leggen. Economie en ondernemerschap

5. Behoud bedrijventerreinen in de stad (o.a. De Waard en Rooseveltstraat) voor dienstverlenende economische sectoren, ook in de hogere milieucategorieën, en revitaliseer deze.
6. Zorg voor een goede opvolger van de Groenoordhallen, bijvoorbeeld naast de Holiday Inn. Maak snel afspraken met een maatschappelijke partner en/of ontwikkelaar voor een nieuwe evenementenhal, zodat grotere (indoor) evenementen weer een plek in Leiden kunnen krijgen. Dit zorgt voor veel nieuwe bedrijvigheid én werkgelegenheid.
7. Verlaag de administratieve en financiële lasten van ondernemers door algemene regels te stellen in plaats van een vergunningensysteem en door uitvoering van het CDA-voorstel voor kwijtschelding van lokale lasten voor kleine MKB ondernemers.

De CDA gemeenteraadsfractie zal deze voorstellen in de gemeenteraad aan de orde stellen.

Voor meer informatie over de CDA Leiden bereikbaarheidsweek: http://www.cdaleiden.nl

Voor de redactie (

Ingezonden persbericht