PKGO start laatste offensief om bezuinigingen gastouderopvang te keren


HEINO, 20090414 -- Dit Paasweekend zijn de mailboxen van verschillende Tweede Kamerleden overstroomd met wanhoopskreten van ouders en gastouders. Welgeteld 1.050 ouders en gastouders hebben namelijk via de website gastouderpetitie.nl een persoonlijk e-mailbericht gestuurd aan Kamerleden die kinderopvang, emancipatie of de arbeidsmarkt in hun portefeuille hebben. Hiermee luidt het Platform Kwaliteit Gastouderopvang op het laatste moment de noodklok voor de dreigende toekomst voor de gastouderopvang.

"Binnenkort stemt de Tweede Kamer over de bezuinigingen op de gastouderopvang en we proberen met man en macht om de Staatssecretaris en de leden van de Tweede kamer er op het laatste moment van te overtuigen dat de bezuinigingen op de gastouderopvang de doodsteek zijn voor de sector, naar schatting 90.000 mensen op straat zal zetten en daarmee een enorme negatieve impact zal hebben op het leven van heel veel hardwerkende jonge ouders en gastouders. Daarbij is het verlies van zoveel banen ontzettend slecht voor de Nederlandse economie."

Onorthodoxe methode

Waarom kiest het PKGO voor deze onorthodoxe methode? Sebastiaan Dekkers legt uit: "Precies een jaar geleden kwam staatssecretaris Dijksma met haar plannen om de gastouderopvang te hervormen. We hebben de staatssecretaris, ambtenaren en Kamerleden verschillende alternatieven voorgelegd die oneigenlijk gebruik beperken, maar veel minder negatieve gevolgen hebben voor ouders, gastouders en de Nederlandse economie. Het mocht niet baten, bijna een jaar later stuurde Staatssecretaris Dijksma haar definitieve plannen naar de Kamer en deze waren nagenoeg ongewijzigd. Sterker nog, op enkele punten waren ze zelfs nog verder aangescherpt, zodat het gastouderschap voor nog minder mensen een reële keuze blijft."
Dekkers vervolgt: "Wij vinden dat de Staatssecretaris niet luistert naar reële alternatieven, maar ook niet goed kan uitleggen waarom zij deze keuzes maakt. Daarom geven ouders en gastouders nu de kans hun bezwaren op papier te zetten en Kamerleden zo op het hart te drukken dat er ten opzichte van vorig jaar niets veranderd is en dat de plannen nog steeds onwerkbaar zijn. En dat blijkt een groot succes gezien de grote hoeveelheid reacties. Hopelijk kan dit het tij nog keren."

Schrijnende gevallen

De reacties variëren in aard en omvang (sommige reacties zijn meer dan een a4 lang). Veruit de meeste mensen zetten hun hele persoonlijke situatie uiteen en geven aan dat er simpelweg geen andere oplossing is voor hun situatie dan gastouderopvang. Maar er passeren ook hele schrijnende gevallen. Van alleenstaande moeders die tegen minimumloon in nachtdienst werken, en voor wie de gastouder straks onbetaalbaar wordt, terwijl er geen goedkoop alternatief is, omdat er 's nachts geen kinderdagverblijf open is. Of een gastouder zonder opleiding maar die wel 12 jaar werkervaring heeft. Zij is te oud om te herintreden op de arbeidsmarkt, maar kan onder de nieuwe omstandigheden haar gastouderschap ook niet continueren.

Gevolgen voor de arbeidsmarkt

Het PKGO heeft in september vorig jaar uitgebreid onderzoek laten doen naar de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Bijna de helft van de gastouders gaf toen aan te moeten stoppen met het aanbieden van opvang. Dat zijn een ruim 40.000 mensen (totaal aantal gastouders 90.000). Als gevolg daarvan gaf bijna 50% van de ouders aan minder te moeten werken of te stoppen met werken. Dit komt neer op nog eens 50.000 mensen (totaal aantal gezinnen met gastouderopvang 100.000). Het gaat hier in totaal dus om 90.000 banen die dreigen te verdwijnen. Veel meer dan in de automobielbranche bijvoorbeeld (totale omvang sector 40.000 banen) of TNT (ook 40.000) waar de Kamer zich eerder dit jaar wel heel druk om heeft gemaakt. Waarom is er dan zo weinig oog voor? Dat komt volgens Dekkers omdat gastouders niet zichtbaar zijn. "Kijk, iedereen kent wel een autobedrijf uit de buurt, en als je denkt aan post, zie je meteen een oranje geklede man of vrouw voor je die dagelijks de post door de brievenbus drukt. Gastouders hebben geen merknaam en zijn ook niet duidelijk verenigd in een partij. Toch zijn zij de smeerolie van de Nederlandse economie omdat ze zorgen dat wekelijks 180.000 ouders zorgeloos naar hun werk gaan."

Wilt u ook een reactie sturen aan Kamerleden, of uw handtekening zetten voor het behoud van de gastouderopvang? Surf dan naar www.gastouderpetitie.nl.





Platform Kwaliteit Gastouderopvang