Ingezonden persbericht

Woensdag 15 april 2009 Paradiso Amsterdam

20 jaar Gimmick!

Feest naar aanleiding van de 20e verjaardag van Gimmick! - de cultroman van Joost Zwagerman

Live: Moke, Marike Jager, Johan, Jaap Boots & de natte honden.

Performance: Katja Römer-Schuurman, Hadewych Minis, Herman Brusselmans, Bart Chabot, Erik Jan Harmens, Martin Bril, Kluun, Nadja Hüpscher, Sophie Hilbrand, Ronald Giphart, Christophe Vekeman, Remco Campert en Joost Zwagerman.

Visuals: Gerald van der Kaap.

Deejayset: Joost van Bellen

Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk

Op woensdag 15 april organiseert Literair Productiehuis Wintertuin in Paradiso Amsterdam een avond- en nachtvullende show met de muziek, de kunst, de gedichten, de roddels, de mensen en de energie van Gimmick!

In april 2009 is het precies twintig jaar geleden dat Joost Zwagerman doorbrak met Gimmick!, een wervelend boek over de Amsterdamse kunstscene. Velen beschouwen het als de sleutelroman van een generatie. Hèt boek over het laatste grote, creatieve Amsterdamse tijdperk: de late jaren 80. De jaren van do it yourself, kunstenaarsinitatief Aorta, de Maximalen, de eerste houseparty's en van club RoXY.

De Gimmick! is in het boek een nachtclub geënt op die RoXY. Precies tien jaar geleden ging die spraakmakende club in vlammen op.

Scharniermoment

Het boek veroorzaakte een sensatie bij pers en publiek en werd onder meer getypeerd als een scharniermoment in de Nederlandse letteren; een waardige opvolger van De avonden van Gerard Reve en Titaantjes van Nescio.

Zwagerman zet in Gimmick! een rauwe werkelijkheid neer, waarin seks, drugs & house de boventoon voeren. Maar Gimmick! gaat over meer. In de roman legt de zuiverheid van de liefde het af tegen het lege bestaan van een stel op geld, seks en drugs beluste kunstenaars in het hippe Amsterdam van toen.

'Lees Gimmick! en leer alles over de kunst, de kunstenaars, de rockmuziek, de meisjes, de modieuze disco's...' schreef het AD. Recent werd Gimmick! in HP/De Tijd uitgeroepen tot een van de vier grote romans uit de jaren tachtig. Het boek is in twintig jaar tijd door tallozen gelezen: tijdens het feest wordt de jubileumeditie (20e druk) van het boek gepresenteerd.

Genoeg reden voor een grootse, avond- en nachtvullende ode aan Gimmick!

Met voordrachten en performances van Katja Römer-Schuurman, Kluun, Hadewych Minis,Bart Chabot, Herman Brusselmans, Erik Jan Harmens, Sophie Hilbrand, Martin Bril (ovb) Christophe Vekeman, Nadja Hüpscher, Ronald Giphart en natuurlijk Joost Zwagerman. Met vier bijzondere live-acts: Moke, Johan, Marike Jager en Jaap Boots en de Natte Honden. En met, terug van nooit gegaan, een spetterende After-Gimmick-Party door DJ Joost van Bellen met VJ Gerald van der Kaap.

De presentatie is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

Woensdag 15 april Paradiso Amsterdam
Tijd: 21.00 - 04.00 uur Toegang: 15 euro (incl. lidmaatschap)
De voorverkoop start op zaterdag 14 maart aanstaande. Kaarten zijn te koop via Ticketservice, www.ticketservice.nl, telefonisch via 0900- 300 1250 of via een van de 200 verkooppunten. Meer info kaartverkoop en programma: www.wintertuin.nl

----------
20 jaar Gimmick! is een productie van Literair Productiehuis Wintertuin.



Ingezonden persbericht