Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Perspreview tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen'

Speciaal voor pers is er op woensdag 15 april a.s. een preview van de tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen' in het Rijksmuseum van Oudheden. U bent van harte welkom. De tentoonstelling is voor publiek geopend van 17 april t/m 1 november 2009.

Preview
Op woensdag 15 april liggen bij de kassa een persmap en de publicatie Dorestad, een wereldstad in de Middeleeuwen voor u klaar. Om 10.30 uur houdt conservator dr. Annemarieke Willemsen een korte lezing. Vervolgens geeft ze een rondleiding over de tentoonstelling. Als u van plan bent te komen, verzoeken wij u vriendelijk dat vóór vrijdag 10 april door te geven aan communicatie@rmo.nl. U bent welkom tot 17.00 uur.

Tentoonstelling
Twaalfhonderd jaar geleden, in de Lage Landen, als Karel de Grote regeert... Langs de Rijn groeit een klein dorpje uit tot een bloeiende handelsstad. In Dorestad, bij het huidige Wijk bij Duurstede, leggen kooplieden uit heel Europa met hun schepen aan. De handel floreert: bont, edelstenen, wijn, slaven en barnsteen gaan van hand tot hand. Dat brengt ongekende rijkdom en maakt Dorestad tot een wereldstad in de Middeleeuwen. Maar dit duurt niet lang. Tweehonderd jaar later is de stad verdwenen - een intrigerende geschiedenis. Wie waren de Doresteders? En hoe ging het er in de haven aan toe? In de tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen' komen stad en haven tot leven. Wandel langs de steigers en beleef de bruisende handel. Loop door de stad en ervaar de grote rijkdom. Vele honderden archeologische vondsten vertellen het verhaal. Prachtig glaswerk, gouden munten, unieke handschriften, maar ook wapens, sieraden, sarcofagen en een wollen want. De meeste vondsten waren nooit eerder te zien.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Dorestad, een wereldstad in de Middeleeuwen van de hand van conservator dr. Annemarieke Willemsen (Walburg Pers, 193 pags., ISBN 978 90 5730 627 3, 29,95 euro in Museumshop). Het boek wordt officieel gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdagmiddag 16 april. Een recensie-exemplaar kunt u opvragen bij Walburg Pers of bij het Rijksmuseum van Oudheden.