Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen klaar voor WK Superbike

24, 25 en 26 april 2009


- WK Superbike trendsetter

- Veel strijd verwacht tijdens de verschillende klassen van de WK Superbike
- Honderden basisschool leerlingen groep 8 bezoeken trainingen

'Het WK Superbike, met alle daarbij behorende klassen, is een evenement dat ons "past"", zegt voorzitter Arjan Bos. Bos zei dit tijdens de persconferentie die ter gelegenheid van het mondiale evenement op het TT Circuit Assen vandaag is gegeven. "Veel strijd, veel deelnemers en een hoge mate van gastvrijheid en gastheerschap. En gastvrijheid hebben wij hoog in het vaandel. Mannen, vrouwen en ook kinderen moeten met plezier naar het TT Circuit komen. Dat moet natuurlijk altijd, maar zeker ook bij onze grote evenementen. En gastvrijheid staat ook bij de teams, de rijders en de organisatoren van de Superbike op een hoog niveau. De Superbike lijkt dit jaar ook de wind mee te hebben. De races tot nu waren niet alleen spannend en er was niet alleen een groot startveld, maar dit jaar kwamen er ook twee nieuwe merken bij; Aprilia en BMW. De competitie kan er alleen maar spannender door worden en de grid is goed gevuld met maar liefst 30 deelnemers. We spreken kortheidshalve over het WK Superbike (2races), maar die titel dekt niet de gehele lading, want het WK Supersport, de FIM Superstock 1000 Cup en het EK Superstock 600 vormen ook een vast waarde van de serie. In totaal staan er zes races op het programma want aan het programma in Assen is ook een race voor het Dutch Superbike toegevoegd, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap .
Het WK Superbike en de daarbij behorende klassen laten zien dat racen op het hoogste niveau, met van straatmotoren afgeleide machines populair is, zowel onder coureurs, teams en fabrikanten als onder de talrijke fans. Het is ook een trendsettend evenement. Dat heeft te maken met de viertakt motoren, want vanaf het begin wordt er met viertakt gereden, tegenover de toenmalige 2-takt machines in de Grand Prix. Daarnaast is er dus de duidelijke link naar de standaardmotoren. De kosten zijn daarmee ook binnen de perken gebleven. En dat resulteert nu in grote startvelden en daar mag de Superbike organisatie trots op zijn. Zoals zo veel dingen in het leven worden kleintjes groot en dat geldt zeker ook voor "Kleintje TT", zoals het WK Superbike vaak liefkozend wordt genoemd. Op een aantal onderdelen zoals eerder genoemd, overvleugelt het zelfs de TT. En wat de publieke belangstelling betreft zien we de tendens dat het aantal bezoekers groeit", aldus voorzitter Arjan Bos.

De BMW rijders Ruben Xaus en Troy Corser moesten de persconferentie, ondanks eerdere toezeggingen aan zich voorbij laten gaan. Het team van "teamchef" Berti Hauser heeft de periode tussen de Superbikerace van Valencia en die van Assen ingepland voor extra trainingen en testen. Dit was noodzakelijk om in Assen goed voor de dag te komen. "Het gaat allemaal bijzonder snel met BMW. De motoren waren sneller competitief dan aanvankelijk gedacht werd, maar nu moet ook de laatste stap gemaakt worden. En met de gegevens van de wedstrijden in Valencia moeten we weer een stap kunnen maken", aldus Hauser. Troy Corser is voor hem een heel belangrijke schakel in de verdere ontwikkeling en afstelling. De ervaring van de geroutineerde Corser en de technische apparatuur is volgens Hauser een gouden combinatie. Ruben Xaus is volgens de teamchef goed, moedig en agressief. Voor hem de motor afstellen is op dit moment nog moeilijk. Xaus zelf wil in Assen er staan. Het TT Circuit moet zijn springplank worden; "ready for explosion", zoals de Spanjaard zelf zegt.

Supersportrijder Barry Veneman zei veel van Assen te verwachten. De laatste wedstrijd in Valencia ging op zich goed, maar de Suzukirijder vond, achteraf gezien te laat z'n echte ritme. Veneman testte daarna op het TT Circuit Assen en zegt nu klaar te zijn voor "zijn thuiswedstrijd". Op dit moment doet de Dalfsenaar mee aan de 24-uur van Le Mans. Een wedstrijd die hij vorig jaar overigens wist te winnen. In Assen denkt Barry Veneman een podiumplaats te kunnen behalen...…

Marcel van de Nieuwenhuizen was zoals hij zelf zegt, verrast door de Wild Card die hij kreeg voor de Supersportklasse. Het is voor hem een nieuwe ervaring maar hij ziet het als een aantrekkelijke uitdaging.

Tijdens de persconferentie kwamen ook Jardo van Huisstede, Kevin van Leuzen en Danny de Boer aan het woord. Jardo vertelde dat hij de wildcard voor de Superstock 600 als leerproces beleeft. Des al niet te min hoopt hij mee te kunnen doen in het strijdveld. Kevin van Leuven is al verder en zegt voor een punt te gaan. Danny de Boer hoopt in de Superstock 1000 minimaal op de 12e positie in zijn Belgisch MTM Superstock 1000 team.

Naast het sportieve gedeelte was er ook aandacht voor een aantal activiteiten die rond de WK Superbike worden georganiseerd. Vrijdagochtend staat de Open Paddock show op het programma. Alle Superbikerijders worden op het podium, zichtbaar voor publiek geïnterviewd. Ook staan er handtekeningsessies gepland. (zie bijlage)

Het TT Circuit Assen is meer en meer actief op Hyves. Duizenden jongeren en ouderen melden zich op TT Hyves, met vragen en opmerkingen. Onlangs deden honderden bezoekers ook mee aan een enquête die het TT Circuit Assen over meerdaagse motorsportevenementen op het circuit en het verblijf van de bezoekers in Assen gedurende die dagen.

Om de jeugd nog meer te betrekken bij de activiteiten op het TT Circuit zijn alle groep 8 leerlingen, van de verschillende basisscholen in Assen voor de trainingen van het WK Superbike uitgenodigd. De reactie van de scholen was hartverwarmend en boven verwachting. Maar liefst achthonderd kinderen zitten vrijdag 25 april op de Hoofdtribune. In de weken voorafgaande aan het evenement is informatie op de scholen verspreid over het TT Circuit, motorrijden en de WK Superbike in het bijzonder. Het bezoek van de kinderen wordt vastgelegd op video en is vrijdagavond 25 april te zien op www.tt-assen.com.

-einde persbericht-

Noot voor de redactie/