Ingezonden persbericht


Persbericht - 15 april 2009

Website Kennislink.nl volledig vernieuwd

Sinds woensdag 15 april 2009 is een volledig vernieuwde versie van de populair-wetenschappelijke website http://www.kennislink.nl online. Kennislink wordt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) én met financiering door de wetenschap uitgevoerd door Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (NCWT).

De site is overzichtelijker en completer geworden, en ook qua vormgeving ingrijpend veranderd. De eerste versie van Kennislink.nl werd op 15 april 2002 gelanceerd. Inmiddels trekt de website gemiddeld vijftienduizend unieke bezoekers per dag. Daarmee is de website uitgegroeid tot één van de meest bezochte populair-wetenschappelijke websites in het Nederlandse taalgebied.

Kennislink.nl biedt nieuwsberichten, achtergrondartikelen en dossiers over bètawetenschappen en techniek, taal-, gedrags- en maatschappijwetenschappen, economie en bedrijfskunde. Medio 2009 komen daar geschiedenis en archeologie bij. In samenwerking met de website http://www.ditisbiotechnologie.nl ontsluit Kennislink voortaan ook informatie over biotechnologie. Op termijn hoopt de website eveneens technische toepassingen te belichten op het gebied van nano-, informatie- en cognitietechnologie.

"Met de vernieuwde website hopen we wetenschap en techniek nóg spannender en aanschouwelijker te maken," vertelt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink. "Niet alleen in tekst en beeld, maar ook met filmpjes en geluid. Verder gaan we alle mogelijkheid tot interactiviteit benutten. Zo zullen we wetenschappers op de voet volgen bij hun onderzoek. Dr. Anne Schulp, bèta-ambassadeur en paleontoloog verbonden aan het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, hoopt bijvoorbeeld deze zomer opgravingen te gaan verrichten in Angola. Hij wil daar fossielen blootleggen van onder andere de mosasaurus. Overblijfselen van deze 65 miljoen jaar geleden uitgestorven 'Maashagedis' werden voor het eerst gevonden in mergelgroeven van de Sint Pietersberg ten zuiden van Maastricht. Ook in het zuiden van Angola komt zo'n zelfde aardlaag aan de oppervlakte. Via zijn blog op Kennislink zal Anne Schulp de bezoekers in woord en beeld op de hoogte houden van zijn ontdekkingen."

In de toekomst kunnen scholieren en bezoekers ook steeds meer zélf meedoen met onderzoek. Al eerder werkte Kennislink mee aan het bepalen van de 'democratische afstand van de aarde tot de zon'. Dat was tijdens de overgang van de planeet Venus voor de zon in 2004
(http://www.venusovergang.nl). Inmiddels speuren ook meer dan 31.000 deelnemers naar nieuwe 'abc-drietallen'. Dat gebeurt op de door het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden en Kennislink gestarte wiskundewebsite http://www.rekenmeemetabc.nl/. Niet alleen op het gebied van sterrenkunde en wiskunde, maar ook op het gebied van taal, gedrag en maatschappij gaat Kennislink zulke onderzoeken opstarten.

-----
Noot voor de redactie,