Provincie Gelderland


Arnhem, 6 april 2009

Provinciale Staten besluiten over Actieplan Recessie, herindeling Vallei, rondweg Hummelo, cultuurhistorie, deregulering en diverse subsidieverordeningen

Burgerinitiatief 'Wilp' wordt aangeboden

Op woensdag 15 april 2009 komen Provinciale Staten om 10.00 uur bijeen in het Huis der Provincie voor hun maandelijkse vergadering. De voorstellen die worden behandeld, zijn in de diverse commissies op 1 april voorbesproken. De geplande eindtijd van de Statenvergadering is 18.00 uur.

Burgerinitiatief 'Wilp'
Voorafgaand aan de vergadering overhandigen inwoners van de Hofstraatbuurt in Wilp om 9.30 uur hun burgerinitiatief met ruim 750 handtekeningen aan de Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje. Met dit burgerinitiatief willen de bewoners een uitspraak van de Staten over het instellen van een Gelders Woonlustenfonds. Zij proberen op deze manier te voorkomen dat betaalbare woningen worden gesloopt en vervangen worden door in de regel duurdere nieuwbouw. Uit dit fonds kunnen bewonersgroepen een bijdrage krijgen voor het maken van een Bewonersplan. Het bewonerscomité Hofstraatbuurt vraagt ook hulp bij het zoeken naar een nieuwe eigenaar die wel bereid is de woningen te renoveren. Het aanbieden vindt plaats op de Zuid Galerij.

Agenda
Op de agenda voor deze Statenvergadering staan: het Herindelingsadvies Valleigebied, de samenvoeging per 1 januari 2011 van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg tot één Utrechtse gemeente en de daarbij behorende grenscorrectie tussen Gelderland en Utrecht, de Subsidieregeling Informatie- en Communicatietechnologie Subsidieverordening Vitaal Gelderland; de regeling moet bevorderen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en kunnen blijven functioneren in de samenleving Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer; een nieuw, vereenvoudigt en gebiedsgericht subsidiestelsel, Rondweg Hummelo (N314); om de rondweg te kunnen aanleggen moet het Streekplan Gelderland gedeeltelijk worden herzien en moet PS krediet verschaffen, Provinciaal Cultuurhistorisch Beleid (nota Belvoir 3); het bestaande beleid wordt met deze nota geactualiseerd. Voor de uitvoering is jaarlijks ¤ 4,2 miljoen nodig, Gelders Actieplan Recessie; de Staten moeten een oordeel vellen over de voorstellen van het college van Gedeputeerde Staten voor de aanpak van de gevolgen van de recessie in Gelderland, Deregulering; bespreking van het eindrapport van de verleden jaar ingestelde Taskforce Deregulering -'Zo kan het ook ... en beter! - met daarin voorstellen om de Gelderse regelgeving te vereenvoudigen, Uitgangspunten voor het Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019 en de gevolgen van de demografische ontwikkelingen voor het provinciale beleid.

Hamerstuk
Als 'hamerstuk' staat op de agenda de Subsidieregeling Europese Programma's Gelderland (SEpG). Dit wil zeggen dat de commissie waarin dit voorstel is behandeld van oordeel is dat er geen verdere discussie in Provinciale Staten noodzakelijk is. Er moet echter nog wel over besloten worden.

Aanvulling
Als toegevoegd punt komt de subsidie voor de herdenking en de viering van 4 en 5 mei in Wageningen aan de orde.

Staten Live
Zoals gebruikelijk is ook deze Statenvergadering weer integraal te volgen op internet (www.gelderland.nl).

_______________