Openbaar Ministerie


* >Eerste kantonzitting in GPS

Eerste kantonzitting in GPS

9 april 2009 - Arrondissementsparket Assen

Papieren strafdossier wordt vervangen door digitaal dossier

Op woensdag 15 april 2009 vindt om 13.30 uur de eerste kantonzitting plaats waarbij de officier van justitie en de griffier gebruik maken van een digitaal dossier in GPS. De rechter daarentegen zal de zaken voorlopig nog aan de hand van een fysiek dossier behandelen.

GPS staat voor Geïntegreerd Processysteem Strafrecht. Een digitaal systeem ter ondersteuning van de administratie en behandeling van strafzaken voor het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. Het oude systeem COMPAS wordt vervangen door GPS.

De officier van justitie gaat tijdens de behandeling van de zaken niet meer van papier lezen maar zal voordragen vanaf het beeldscherm. De griffier verwerkt de ter zitting verkregen informatie direct in GPS. Het digitale dossier wordt in gebruik genomen!

Op deze dag staan 6 zaken ingepland. Het gaat hier om kantonzaken.

ACHTERGRONDINFORMATIE

GPS
Het nieuwe informatiesysteem GPS is de opvolger van het huidige COMPAS. GPS heeft als doel de kwaliteit, de flexibiliteit en de snelheid in de strafrechtketen te bevorderen.

Invoering
Na uitgebreide pilots met GPS heeft het College van procureurs-generaal en de Raad voor de rechtspraak besloten over te gaan tot de landelijke invoering van het systeem. Deze invoering verloopt gefaseerd. Het gaat in deze eerste fase om kantonzaken en eenvoudige politierechterzaken.

Digitaal dossier
In GPS wordt het papieren dossier vervangen door een elektronisch dossier. Het elektronische dossier maakt de werkprocessen minder gevoelig voor menselijke fouten. Voor elke zaak wordt een elektronisch dossier aangemaakt. De kans dat stukken kwijt raken wordt hiermee verkleind. Iedere medewerker die over de benodigde autorisaties beschikt kan bij dit dossier.

Scanstraat
Op het parket Assen is een centraal scanproces ingericht. Het parket Assen is in 2008 zijn eerste zaken gaan scannen in GPS. Hierdoor kan binnenkomende post (processen-verbaal) direct worden verwerkt en dat garandeert een compleet dossier. Het elektronische dossier kan bestaan uit onder andere gescande documenten, door GPS aangemaakte documenten, tekstverwerkingsdocumenten, foto's, filmfragmenten en geluidsfragmenten.

Werkstroombesturing
Een ander nieuw aspect van GPS is werkstroombesturing. Hiermee wordt bedoeld: het digitaal geleiden van zaken `langs' medewerkers waardoor het mogelijk is de besturing en beheersing van bedrijfsprocessen te verbeteren en de voortgang van de zaak continu te volgen.

Toekomst
GPS blijft voorlopig in ontwikkeling. Terwijl het Openbaar Ministerie in overleg met de Rechtbank geleidelijk de zaaksstromen in GPS uitbreidt, wordt GPS op termijn ook geschikt gemaakt voor complexere maatwerkzaken