Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond reikt duurzame prijsjes uit aan scholieren donderdag 9 april 2009

GEMEENTE EEMSMOND REIKT DUURZAME PRIJSJES UIT AAN SCHOLIEREN

Op woensdag 15 april krijgen zeven basisschoolleerlingen duurzame prijzen uit handen van milieuwethouder Harrie Sienot. De prijswinnaars losten de puzzel uit de Duurzame Energiekrant op. De krant werd uitgedeeld op alle basisscholen in Eemsmond in het kader van het gemeentelijke project Scholen en Duurzame Energie. Het doel van dit project is kinderen te laten zien hoe ze bewuster met energie kunnen omgaan. De juiste oplossing van de puzzel was dan ook: EEMSMOND DUURZAAM.

De gemeente Eemsmond vindt duurzame energie en het daarmee samenhangende klimaatvraagstuk belangrijk en schenkt er de nodig aandacht aan.
Wethouder Harrie Sienot: "Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Wij werken er op dit moment aan om zoveel mogelijk duurzame en milieuvriendelijk producten en diensten in te kopen of te huren. Zo gaan we binnenkort een proef starten met led-verlichting. We gaan dan testen of deze energiezuinige lampen de bestaande openbare verlichting kunnen vervangen."

Excursies
Eind vorig jaar organiseerde de gemeente voor leerlingen uit groep zeven en acht van bijna alle basisscholen excursies naar energieproducenten in Eemsmond. In totaal zijn er twintig bezoekjes gebracht aan het windmolenpark van Essent en aan de centrale van Electrabel. Hier konden de kinderen zien hoe energie wordt opgewekt.

De Duurzame Energiekrant
In opdracht van de gemeente maakte de Regioraad Noord-Groningen een krant over duurzame energie.De krant maakt duidelijk dat we maximaal moeten inzetten op schone energie uit nooit oprakende bronnen. Zolang die bronnen ons nog niet voor honderd procent kunnen voorzien van energie, moeten we zo spaarzaam en schoon mogelijk onze fossiele brandstoffen inzetten.

Prijswinnaars
Uit de zak met goed ingezonden oplossingen heeft wethouder Sienot de volgende zeven prijswinnaars getrokken: Jurrien Hummel, Emma Hoogendoorn, Iris Janssen en Maartje Oosterhuis uit Uithuizermeeden, Arnaud Weessies en Jan Heerema uit Uithuizen, Rienko Westerdijk uit Garsthuizen en Janneke Wieringa uit Roodeschool.