Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Voorlichtingsbijeenkomst CVA (14-04-2009)

Een beroerte kan iemand zomaar overkomen. We kunnen ons er niet op voorbereiden. Het kan dan nuttig zijn om naderhand nog eens rustig te horen wat er aan de hand is, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je daarmee om kunt gaan. Om patiënten en hun naasten extra te informeren vindt in ziekenhuis St Jansdal een voorlichtingsbijeenkomst plaats over âEen beroerte en dan?â op woensdagavond 15 april.

Beroerte ofwel CVA

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 30.000 mensen voor het eerst een beroerte. In de medische wereld wordt een beroerte een Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd. Vrij vertaald is dit een âongeluk in de bloedvaten van de hersenenâ. Zoân herseninfarct kan ontstaan doordat een bloedvat verstopt raakt door een bloedpropje of door een dichtgeslibd bloedvaatje. Het is ook mogelijk dat er een scheurtje in het bloedvat zit. Wanneer een bloedvat is gescheurd, spreken we van een hersenbloeding. In beide gevallen is er sprake van een CVA (beroerte), waarbij delen van de hersenen meestal onherstelbaar worden beschadigd.

Themaâs

Bijeenkomsten rond een beroerte vinden in het ziekenhuis regelmatig plaats, telkens met een ander accent. Dit voorjaar zijn er twee sprekers. De heer F. Hofstee, neuroloog, gaat in op het ziektebeeld âWat is een CVA?â en mevrouw A. Botter, logopedist, zij bespreekt het thema âLogopedie bij CVAâ. Informatietafels zijn te bezoeken van onder meer thuiszorg Icare, MEE en Zorggroep Noordwest Veluwe.

De avond is in eerste instantie bedoeld voor patiënten en hun naasten. Zorgverleners, scholieren en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in de Dageraitzaal van ziekenhuis St Jansdal (volg 1.03). De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Graag vooraf aanmelden bij het Informatiecentrum van het ziekenhuis, telefoon (0341) 463420 of via deze website.

---