Gemeente Roermond

Wegwijs op het gemeentehuis voor Vmbo-leerlingen

Woensdag 15 april ontvangt gemeente Roermond 50 Vmbo-leerlingen op het stadhuis. De leerlingen gaan deze dag aan de slag met het project Wegwijs op het gemeentehuis georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Een dag lang gaan de leerlingen zich bezighouden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema veiligheid. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van 2500,- vrijgemaakt.

Doel en werkwijze

Het doel van het project Wegwijs op het gemeentehuis is het betrekken van jongeren bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden en ambtenaren. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om 2500,- te besteden goed onderbouwen.

Jeugdgemeenteraadsvergadering

's Middags nemen de leerlingen deel aan een jeugdgemeenteraadsvergadering waarin ze debatteren over de projectvoorstellen. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 9.00 tot 17.30 uur. De jeugdgemeenteraadsvergadering wordt 's middags vanaf 16.00 uur voorgezeten door burgemeester Henk van Beers. Belangstellenden zijn van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen. Publicatiedatum: 14-04-2009 Bijgewerkt: 14-04-2009