Gemeente Nijmegen

Eerste extra straatspeeldag

14/04/2009

De eerste extra straatspeeldag vindt plaats op woensdag 15 april aan de Brakkensteinweg. Speciaal voor deze dag wordt de straat autovrij gemaakt en tijdelijk het domein van kinderen. Wethouder Hans van Hooft en initiatiefneemster gemeenteraadslid Hennie Roorda zorgen op 15 april om 13.30 uur voor de openingshandeling van de eerste extra straatspeeldag.

Jaarlijks wordt de Nationale Straatspeeldag georganiseerd, dit jaar is dat op 10 juni. In 2008 hebben hier twintig Nijmeegse straten aan deelgenomen. Op initiatief van de gemeenteraad stelde burgemeester en wethouders dit jaar als proef geld beschikbaar om meer straatspeeldagen te organiseren.

De pilot houdt in dat in 2009 in het buitenspeelseizoen (van april tot en met oktober) maximaal dertig straten, maximaal zes straatspeeldagen, één keer per maand op een zondag of woensdag, worden georganiseerd. Kinderen kunnen dan in hun eigen straat, die dan voor verkeer wordt afgesloten, buiten spelen. Belangrijkste voorwaarde voor bewoners om van hun straat `speelstraat' te maken is dat de helft van de huishoudens in hun straat met een handtekening instemt met de aanvraag. De bewoners, die aan dit pilot meedoen, zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie.

Straten die dit jaar meedoen aan de extra straatspeeldagen zijn:


* Deken de Lanckstraat, daar spelen de kinderen op straat op 10 juni en 30 augustus;

* Brakkensteinweg wil na 15 april ook nog op straat spelen op 10 juni en 20 september

* Hatertseveldweg 101-140, kinderen in deze straat willen buiten spelen op zaterdagen 24 mei, 28 juni en 29 augustus.

Voor niet alle dagen zijn de vergunningen al rond.

Straten die nog belangstelling hebben voor de straatspeeldag kunnen bij bewonersorganisaties of bij de afdeling wijkmanagement een subsidieverzoek indienen. Er is een vergunning nodig. Meerdere straatspeeldagen kunnen in één vergunning worden geregeld. Het aanvraagformulier met een lijst voor handtekeningen, kunt u downloaden via de Digitale Balie en sturen naar: Gemeente Nijmegen, afdeling wijkmanagement P400 t.a.v. mevr. C. Brand, Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen. Meer informatie via Claudine Brand, tel. (024) 329 21 97.