Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer pakt overlast door verkeerslawaai aan

Actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit
Zoetermeer pakt de komende tijd de belangrijkste knelpunten in de geluidskwaliteit aan. De gemeente wil daarbij meer doen dan wettelijk vereist is. In het actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit staan verschillende maatregelen om de grootste knelpunten aan te pakken. Zo gaat de gemeente geleidelijk aan stil asfalt op de hoofdwegen aanleggen. Bestaande geluidsschermen langs de Australiëweg, de Amerikaweg en de Zwaardslootseweg worden verhoogd en verlengd. Ter hoogte van de kop van de Lissenvaart wordt een nieuw geluidsscherm geplaatst. Ook komt er subsidie voor gevelisolatie voor woningen die door wegverkeer in huis een geluidswaarde van boven de 43 decibel hebben. Tot slot gaat de gemeente er bij de provincie en Rijkswaterstaat op aandringen maatregelen te nemen bij de N470 en de A12.

Het gemeentebestuur hecht sterk aan een gezonde leefomgeving voor alle Zoetermeerders. Dit is dan ook een van de belangrijkste uitgangspunten van het programma Duurzaam Zoetermeer. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat voortdurende blootstelling aan slechte lucht en geluidsoverlast leidt tot chronische gezondheidsklachten en ziekten. Het wegverkeer wordt hiervoor als belangrijkste oorzaak gezien. Daarom richt het Zoetermeerse actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit zich vooral op het wegverkeer.

Het college van B&W heeft het actieplan voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het actieplan, wordt het plan in juni vrijgegeven voor inspraak. Inwoners van Zoetermeer kunnen dan reageren op het actieplan.