Gemeente Ede

nummer 62 / Ede, 15 april 2009

Publiek kan kijkje nemen in de nieuwe wijk
Expositie Uitvindersbuurt tot aan de zomer geopend

In Stadskantoor de Doelen staat de komende maanden een kleurrijke expositie over de ontwikkelingen in de Uitvindersbuurt. Wethouder Simon van de Pol opende de expositie samen met verschillende belanghebbenden door nieuwe straatnaamborden te onthullen. De gemeente Ede maakte in samenwerking met Woonstede een overzicht van de opzet en de sfeer van de wijk. Belangstellenden kunnen tot aan de zomervakantie de plannen voor de Uitvindersbuurt bekijken.

De Uitvindersbuurt ligt in Ede-Zuid en is een vroeg naoorlogse buurt met veel rijtjeswoningen en middelhoogbouw. De wijk dankt zijn naam aan de straten die verwijzen naar grote uitvinders zoals Edison, Huygens en Van Leeuwenhoek. De woningen voldoen bouwkundig niet meer aan de eisen van deze tijd en worden allemaal gesloopt. De vernieuwing van de Uitvindersbuurt was aanleiding voor een expositie.

Sloop en bouw
De sloop en de bouw van nieuwe woningen gebeurt in fasen. Er komen huur- als koopwoningen in alle soorten en maten: rijtjeswoningen, twee-onder-éen-kappers, maar ook appartementen,. De nieuwbouw bestaat uit 460 woningen. Een kwart daarvan gaat in de vrije verkoop. De resterende woningen worden door Woonstede als huurwoning of Vrijekeuswoning aangeboden.

Honderden foto's
De expositie geeft een overzicht van de toekomstige velden en de openbare ruimte. Er is aandacht voor architectuur, de straten, bomen en voorzieningen. Op kleurrijke panelen zijn honderden foto's van Eljee Bergwerff verwerkt. Ook schetsen van de nieuwe woningen staan op de panelen. De Kunstenarij, die een vestiging in de Uitvindersbuurt heeft, leverde ook materialen voor de expositie.

Maquette
De nieuwste maquette van de Uitvindersbuurt komt tijdens de expositie in de Doelen te staan. In miniatuurformaat kunnen bezoekers de nieuwe huizen bekijken van de velden E, F en G. Deze velden worden omsloten door de Nieuwe Maanderbuurtweg, de Nobelstraat, de James Wattstraat en de Stephensonstraat. De maquette van de velden A, B en C verhuist voor een paar maanden van het kantoor van Woonstede naar het Stadskantoor.

Opening
Vertegenwoordigers van bewoners en de gemeenteraad waren aanwezig tijdens de opening. Zij assisteerden de wethouder bij de openingshandeling. Samen onthulden ze de borden van de nieuwe straten die straks een plek krijgen in de Uitvindersbuurt. De hulp bij de officiële handeling was toepasselijk, omdat de vernieuwing van de Uitvindersbuurt ook met hulp van vele belanghebbenden tot stand komt.

De expositie is tot en met juli gratis te bekijken in Stadskantoor de Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9:00 - 17:00 uur en iedere eerste woensdag van de maand tot 19:00 uur.

---