Ingezonden persbericht


15/04 2009

Vliegen verspreiden levensgevaarlijke MRSA-bacterie

Recent onderzoek uit de Verenigde Staten heeft opnieuw gewezen op de dreiging die uitgaat van de MRSA-bacterie. Vliegen in de buurt van pluimveehouderijen blijken de levensgevaarlijke bacterie bij zich te dragen. 'Vliegen hebben makkelijk toegang tot veehouderijen en kunnen ziekteverwekkers over grote afstanden met zich meedragen', stelt Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood. 'Met alle gevaren van dien voor de volksgezondheid.'

De aanwijzingen dat de industriële veehouderij een kweekvijver vormt voor antibioticaresistente bacteriën, stapelen zich snel op. Eind vorig jaar wees Varkens in Nood op een onderzoek dat aantoont dat MRSA op uitwerpselen van dieren van veewagens kan afwaaien. Via het ventilatiesysteem kan de gevaarlijke bacterie zo in personenauto's belanden. Bovendien zitten MRSA-bacteriën op 11 procent van het vlees dat de consument in de pan legt, zo stelde de Voedsel en Waren Autoriteit vorig jaar vast. Van het kippen- en kalkoenenvlees is zelfs een derde besmet.

Bijna 90 procent van alle kalverhouderijen is besmet met MRSA. Van de varkenshouderijen is dat 60 procent. Als kalver- of varkensboeren in het ziekenhuis belanden, worden ze daarom preventief in quarantaine gehouden totdat is vastgesteld of ze drager zijn van de bacterie. Steeds meer gevallen van MRSA-besmettingen in ziekenhuizen zijn te herleiden naar een type dat afkomstig is van dieren. Hoe schokkend die bevindingen ook zijn, minister Verburg ziet geen noodzaak tot drastische maatregelen.

Eind vorig jaar is het Convenant Antibioticaresistentie Dierhouderij in het leven geroepen om de toename van antibioticagebruik een halt toe te roepen. Het ministerie van LNV controleert echter in het geheel niet of veehouders zich aan de voorgenomen actiepunten houden, maar verwacht dat de sector zelf implementatie afdwingt.

Donderdagmiddag wordt in de Tweede Kamer vergaderd over de problematiek. Varkens in Nood hoopt dat de politiek eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en de volksgezondheid de hoogste prioriteit geeft. 'Antibiotica zou alleen toegediend moeten worden als dieren echt ziek zijn, niet preventief', stelt Hans Baaij. 'Bovendien moeten de dieren niet zo worden doorgefokt dat ze om niets ziek worden.'



Ingezonden persbericht