Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 58 / 15 april 2009

Veel belangstelling voor eerste internationale opleiding geneeskunde in Groningen

In Groningen begint in september 2009 een Engelstalige bachelor-opleiding geneeskunde. Deze Internationale Bachelor is de eerste opleiding geneeskunde in het land waarin zowel Nederlandse als buitenlandse studenten kunnen studeren. De eindtermen van deze studie zijn dezelfde als bij de reguliere opleiding, maar binnen de studie zal er speciale aandacht zijn voor de internationale aspecten van de geneeskunde. Global Health is een thema dat door het toenemend aantal grensoverschrijdende gezondheidsproblemen steeds belangrijker wordt.

Vanwege de numerus fixus voor geneeskunde zijn in Groningen komend studiejaar 410 opleidingsplaatsen beschikbaar. Maximaal de helft van de studenten (205) zal worden toegelaten via een procedure die 'decentrale selectie' wordt genoemd. Dit houdt in dat ze niet door de IB-Groep via gewogen loting of via een hoog gemiddeld VWO-cijfer (8 gemiddeld) worden geplaatst, maar bij de opleiding voor een plaats moeten solliciteren. Decentrale selectie werd al eerder op enkele Nederlandse universiteiten toegepast, maar is dit jaar ook in Groningen start gegaan. De belangstelling er voor blijkt zeer groot te zijn. Het totaal aantal vooraanmeldingen is in Groningen ruimschoots verdubbeld tot meer dan 1200 aspirant-studenten. De belangstelling komt uit zowel binnen- als buitenland.

Een flink aantal van de aspirant-studenten opteert voor de nieuwe Internationale Bachelor, waar plaats is voor zestig studenten (van de 410). Overigens is alleen het eerste deel van de opleiding - de bachelor - Engelstalig. Studenten die aansluitend de master-opleiding willen volgen, moeten Nederlands kunnen spreken. Dit is nodig om tijdens de co-assistentschappen goed met de Nederlandse pati nten te kunnen communiceren. De decentrale selectie van de studenten zal in komende maanden plaatsvinden.

In Groningen studeert ook een aantal studenten uit Saoedi-Arabië geneeskunde. Ook zij zullen instromen in de internationale variant, maar hun aantal staat los van numerus fixus.