Gemeente Duiven


Het aantal Woninginbraken flink gestegen


----------
Het aantal woninginbraken is de laatste tijd in onze regio flink gestegen. In 2008 is er in de regio maar liefst 120 keer vaker ingebroken dan het jaar daarvoor. In Duiven waren er 77 woninginbraken in 2008: 10 meer dan in 2007 en 24 meer dan in 2006. Vooral sinds de laatste maanden van 2008 wordt er veel ingebroken. Hoewel de politie al enkele inbrekers heeft kunnen aanhouden, gaat het aantal inbraken nog niet echt omlaag.

Meldt verdachte zaken
Om deze vervelende trend de kop in te drukken, geeft de politie hoge prioriteit aan woninginbraken. De politie steekt veel energie in het onderzoeken van de inbraken. Er wordt zoveel mogelijk informatie verzameld. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter..... Informatie van burgers is daarbij ook erg belangrijk. De politie roept mensen dan ook dringend op contact op te nemen met de politie als zij verdachte situaties zien. Let op uiterlijke kenmerken van verdachte personen en kentekens van auto's en geef dit aan de politie door. De informatie uit deze meldingen kan mogelijk verder helpen bij het opsporen van de dader(s). Als u slachtoffer bent van een inbraak, is het van belang dat u aangifte doet. Ook dat levert de politie veel informatie op.

Meldingen kunt u doen door de politie te bellen via het nummer 0900-8844. Bij heterdaadsituaties moet u het spoednummer 112 bellen.

Hoe gaan inbrekers te werk?
Veel mensen denken dat inbrekers alleen 's avonds en 's nachts toeslaan wanneer het donker is. Toch is dit niet het geval. Er wordt ook regelmatig overdag ingebroken in huizen. De dag-, avond- en nachtinbraken waren vorig jaar ongeveer gelijk. De inbrekers hebben het vooral gemunt op hoekwoningen en vrijstaande huizen. Reden hiervoor is dat ze gemakkelijk weg kunnen komen en om het huis heen kunnen. Daarom is het belangrijk dat u niet alleen uw ramen en deuren goed beveiligd, maar bijvoorbeeld ook de poort. Goed hang- en sluitwerk is van groot belang. Inbrekers proberen vaak een woning binnen te komen door simpelweg een deur of een raam open te breken. Goede sloten bemoeilijken dit. Als inbrekers eenmaal binnen zijn, hebben ze het op allerlei spullen voorzien. De spullen die het vaakst worden gestolen, zijn beeld- en computerapparatuur.

Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer er in uw huis is ingebroken, is dit een ingrijpende gebeurtenis. U kunt zelf de nodige maatregelen nemen om deze gebeurtenis zoveel mogelijk te voorkomen. Als u weggaat, is het belangrijk een bewoonde indruk achter te laten. Vaak wordt er maar één lamp aangelaten. Om inbrekers op een dwaalspoor te zetten, kunt u ook een lamp op de bovenverdieping aanlaten. Nog beter is het om de verlichting op verschillende plaatsen onregelmatig automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast is het van belang dat u van uw huis geen etalage maakt. Doe 's avonds de gordijnen dicht en laat geen waardevolle spullen achter in huis die van buitenaf zichtbaar zijn.