Gemeente Breda

Breda stelt MER-richtlijnen voor de gebiedsontwikkeling Claudius Prinsenlaan vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week het advies over de richtlijnen voor het milieueffectrapport (MER) Gebiedsontwikkeling Claudius Prinsenlaan van de Commissie voor de milieueffectrapportage onverkort overgenomen. In deze richtlijnen is ook rekening gehouden met inspraakreacties die eerder binnenkwamen.

Wethouder Willems: Omdat er bij de gebiedsontwikkeling Claudius Prinsenlaan sprake is van een stadsproject van behoorlijke omvang, hebben we eerder besloten om een milieueffectrapport te laten opstellen. In dat rapport wordt ondermeer in kaart gebracht wat de verkeers- en milieueffecten zijn van de nieuwe voorzieningen die in het gebied tussen de binnenstadssingel en de zuidelijke rondweg gebouwd worden en wat daarvoor de beste verkeersmaatregelen zijn.

In haar advies geeft de Commissie voor de milieueffectrapportage de hoofdpunten aan die niet in het rapport mogen ontbreken. Zo moet er in het MER een overzicht komen te staan van de verkeerskundige knelpunten op de Claudius Prinsenlaan en hoe die in de nieuwe situatie worden opgelost. Daarnaast moet er een beschrijving in staan van de gevolgen voor het lokale woon- en leefmilieu, waarbij aspecten als gezondheid, luchtkwaliteit, geluid en veiligheid aan de orde komen. Bovendien moet gekeken worden naar de randvoorwaarden die voortvloeien uit het Bredase klimaatprogramma, met bijzondere aandacht voor de zorginstellingen in het gebied waar het om gaat. Tenslotte moet er in het effectrapport straks een publieksvriendelijke samenvatting staan met overzichtelijk kaartmateriaal.

Bij de richtlijnen voor het milieueffectrapport is een bijlage opgenomen met alle zienswijzen uit de inspraak en hoe deze in de richtlijnen verwerkt zijn. Insprekers kunnen op die manier zien wat er met hun reacties in de verdere MER-procedure gebeurt. Op basis van de nu vastgestelde richtlijnen zal de komende tijd worden gewerkt aan het milieueffectrapport zelf.

Breda, 15 april 2009