Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 15 april 2009

Apenheul neemt afscheid van gorilla
37-jarige Dalila naar GaiaPark Kerkrade Zoo verhuisd

Gorilla Dalila is dinsdag 14 april vanuit Apenheul in Apeldoorn naar GaiaPark Kerkrade Zoo verhuisd. De 37-jarige gorillavrouw kan het niet goed vinden met Jambo, de leider van de groep. Voor de stemming in de groep, en voor Dalila's gezondheid, is het beter als het vrouwtje naar een andere dierentuin vertrekt. Haar nieuwe groepsgenoten in GaiaPark zijn geen onbekenden voor Dalila. Drie gorilla's uit het park hebben ook in Apenheul geleefd.

Gorilla gekibbel
De vijftienjarige Jambo leeft nog niet zo lang in Apenheul. Over het algemeen doet hij het erg goed bij de vrouwen. Inmiddels lopen er zelfs al drie baby's van Jambo rond in Apenheul. Maar met één gorillavrouw wil het helaas niet klikken: Dalila. De dominante uitstraling van de zelfverzekerde Dalila botst met de soms wat onbezonnen en brute persoonlijkheid van Jambo. Herhaalde pogingen om het stel nader tot elkaar te brengen zijn mislukt. "Dalila is door de spanningen in de groep minder gaan eten en zelfs een paar kilo afgevallen. Hierdoor komt haar gezondheid in gevaar. Voor ons is dat een reden om Dalila en Jambo van elkaar te scheiden", zegt dierverzorger Martine Verheij.

Oude bekenden
In GaiaPark heeft leider Makula (19) vier gorilla's onder zijn hoede. Zowel Makula als het jongere mannetje Loango zijn in Apenheul geboren. Het vrouwtje Irala heeft ook een aantal jaren met Dalila samengeleefd. De meeste gorilla's in GaiaPark zijn dus geen onbekenden voor Dalila. Dierverzorgers van Apenheul verwachten ook dat Dalila het drietal wel herkent. "Makula en Irala zijn in 2005 naar GaiaPark vertrokken. Gorilla's hebben een goed geheugen en herkennen soortgenoten na enkele jaren nog met gemak. Ze weet waarschijnlijk nog wel wie Loango is, maar andersom denk ik van niet. Loango was nog erg jong toen hij vertrok uit Apenheul", zegt Verheij. Verheij hoopt dat de eerste ontmoeting tussen Dalila en haar soortgenoten daardoor zonder veel moeite zal verlopen. "Een introductie van een gorilla in een groep is altijd een lastige klus. Gorilla's zijn weliswaar vredelievende dieren, maar heus niet altijd even vriendelijk voor elkaar. We hopen dat Dalila snel geaccepteerd wordt."

Gorilla op reis
In de vroege ochtend van dinsdag 14 april is Dalila naar Kerkrade vertrokken. Voordat de reis begon, werd ze wel verdoofd. De dierverzorgers konden haar zo in een transportkist plaatsen. Eenmaal aangekomen in GaiaPark kan Dalila rustig haar nieuwe thuis verkennen, voordat de introducties met de andere gorilla's plaatsvinden. Ze is de eerste dagen daarom nog niet te zien voor bezoekers van GaiaPark.


- - - einde bericht - - -



Ingezonden persbericht