Gemeente Rotterdam

Het Rotterdamse gemeentebestuur wil de samenwerking met Tariq Ramadan voortzetten zoals dat begin dit jaar was afgesproken. Tot deze conclusie komt het college na analyse van bandopnames van Tariq Ramadan.

De citaten in het artikel in de Gay Krant zijn volgens het college onjuist, onvolledig en uit hun context gerukt. Tariq Ramadan draagt een consistente visie uit en vervult zijn opdracht voor de gemeente naar behoren.
Gemeenteraad

In een artikel in de Gay Krant van maart jl. werd Tariq Ramadan verweten homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken te doen. Het college zegde daarop bij monde van wethouder Rik Grashoff van Participatie en Cultuur de gemeenteraad toe de geluidsopnames waaraan de Gay Krant refereert te zullen beluisteren, vertalen en analyseren. De uitkomsten van dit onderzoek staan in een brief die het college vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Vertaling
De geluidsbanden waarvan transscripties en vertalingen zijn gemaakt betreffen de serie "Questions Actuelles", in het bijzonder banden 37 en 38. Deze zijn integraal vertaald door een beëdigde vertaler. Na analyse en tekstvergelijking met het artikel in de Gay Krant constateert het college onder meer dat de citaten onjuist en onvolledig zijn en uit hun context zijn gehaald. Het college constateert verder dat de visie van de heer Ramadan in essentie altijd dezelfde is geweest ongeacht de mensen tot wie hij zich richtte.

Samenwerking
In 2007 heeft de gemeente voor vier jaar een contract afgesloten met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) voor de instelling van de leerstoel Burgerschap en Identiteit. Op uitnodiging van de EUR heeft Tariq Ramadan deze leerstoel de afgelopen twee jaar bekleed. Daarnaast heeft Tariq Ramadan zich de afgelopen twee jaar ingezet voor het gemeentelijke dialogenprogramma. Begin dit jaar is na een evaluatie besloten die inzet op een aangepaste wijze te continueren. Het totale programma kost de gemeente Rotterdam 150.000 PER JAAR, waarvan 55.000 honorarium voor Tariq Ramadan betreft.

Bron: Bestuursdienst, 15-04-2009