Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

ASTRON - Netherlands Institute for Radio Astronomy

Dwingeloo, Donderdag 9 april 2009

Ruim 7500 mensen bezoeken Sterrenweekend NEMO

Maar liefst 7570 geĂŻnteresseerden in sterrenkunde brachten dit weekend een bezoek aan science center NEMO in Amsterdam. In het kader van het Museumweekend en het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde werd het evenement Laat je verleiden door de sterren gehouden.

Het hele weekend was NEMO gratis toegankelijk en kon jong en oud genieten van een hemels programma. Astronomen van ASTRON lieten bezoekers luisteren naar pulsars, die met behulp van de Westerbork Telescoop live te horen en te zien waren op grote schermen. Bezoekers konden zich vergapen aan de nieuwe telescoop van ASTRON, LOFAR. Met behulp van live metingen konden mensen zien welk spectaculair onderzoek hiermee gedaan kan worden.

Een andere grote trekker was de workshop 'Knutselpulsars' van ASTRON. Kinderen konden zelf een pulsar maken en deze personaliseren. Het succes van deze workshop was te zien aan het grote aantal kinderen dat dit weekend door NEMO liep met een knutselpulsar in de hand! Hiernaast konden kinderen in het beroemde Pretlab van ASTRON hun eigen elektronische pakketje in elkaar solderen, sommigen geholpen door de directeur van ASTRON.

Eregast van ASTRON was dit weekend Hanny van Arkel, een lerares uit Heerlen en tevens amateur astronome die Hanny's Voorwerp heeft ontdekt. Zij legde de bezoekers uit hoe de website GalaxyZoo werkt, waar zij Hanny's Voorwerp op heeft ontdekt. Hier konden mensen zelf objecten in het heelal zoeken en classificeren!

Ook voor de hele kleine kinderen was er genoeg te doen. Zo was er op zondag een kleurwedstrijd georganiseerd door de Spacegirls, zeven meisjes van het Nassau College in Assen. Zij doen mee aan het landelijke CanSat project, waarbij ze een satelliet moeten maken van een blikje frisdrank. Hierbij worden ze gesponsord door ASTRON. In NEMO werden de mooiste kleurplaten door hen beloond met chocoladepaashaasjes, chocolade-eitjes en een blikje frisdrank!

Laat je verleiden door de sterren werd georganiseerd door de astronomenvereniging NAC, NWO-Exacte Wetenschappen, de KNVWS, NOVA en NEMO. Deze samenwerking was ontstaan in het kader van de viering van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde.