Rechtbank Zutphen


Verdachten poging tot ontvoering vrij

Zutphen, 15 april 2009 - De rechter-commissaris heeft geoordeeld dat twee verdachten worden ontslagen uit voorlopige hechtenis. De twee mannen werden zaterdag 11 april door de politie aangehouden omdat ze ervan verdacht werden dat ze in Vaassen geprobeerd hadden een 14-jarig meisje te ontvoeren.

Op grond van dossier
De rechter-commissaris acht het niet voldoende waarschijnlijk dat deze twee mannen het misdrijf hebben begaan. Hij komt tot deze conclusie op grond van het dossier dat aan hem is voorgelegd. De aangifte wordt door geen ander bewijsmateriaal ondersteund. De beide verdachten hebben de beschuldiging stellig en gemotiveerd tegengesproken. Om die reden heeft de rechter-commissaris de vordering tot in bewaringstelling afgewezen.

Vooronderzoek naar zware strafbare feiten
De rechter-commissaris speelt een belangrijke rol in het vooronderzoek naar de zwaardere strafbare feiten. Hij beoordeelt onder meer of verdachten, die door de politie zijn aangehouden, nog langer moeten worden vastgehouden. Dat kan niet op grond van een verdenking alleen. Van een verdenking is sprake als gesproken kan worden van een redelijk vermoeden van schuld. Van ernstige bezwaren is sprake als het waarschijnlijk kan worden genoemd dat een verdachte het misdrijf heeft begaan.

De verdachten zouden zaterdag 11 april 2009 het meisje in hun auto hebben willen meenemen. Dinsdag 14 april werden de mannen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 15 april 2009 Naar boven