Inspectie v/h Onderwijs



* Zelfstandige exameninstellingen

Te groot verschil schoolexamen-centraal examen bij particuliere exameninstellingen

14 apr. 2009

De Inspectie van het Onderwijs heeft onderzoek gedaan naar de zelfstandige exameninstellingen voortgezet onderwijs. Jongeren en volwassenen kunnen via deze, niet door de overheid betaalde, instellingen een diploma voortgezet onderwijs behalen.

Analyse van de examencijfers laten zien dat examenkandidaten bij deze instellingen over het algemeen buitengewoon lage cijfers halen voor het centraal examen halen. De cijfers op de door de school georganiseerde schoolexamens liggen meestal ruim 0,5 punt boven die van het centraal examen. De verschillen zijn veel groter dan in het bekostigde onderwijs. De inspectie vindt dit verschil ontoelaatbaar, en zal intensief op de examentoetsing blijven toezien.

Verder is uit onderzoek gebleken dat de ontstane praktijk niet altijd overeenkomt met de wettelijke voorschriften. Het is niet altijd duidelijk op basis van welke bevoegdheden instellingen examens afnemen. Ook blijken leerlingen van onder de achttien onderwijs te volgen via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Het ministerie van OCW voert met de instellingen overleg hoe praktijk en regelgeving op elkaar afgestemd kunnen worden.