Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Aan: marktpartijen

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer ir. H.R. de Kleijn OPTA/AM/2009/200861 (070) 315 35 83 Datum Onderwerp Bijlage(n) 9 april 2009 Nieuwe gecombineerde marktanalyse FTA en MTA 1

Geachte heer, mevrouw,

Met deze brief wil het college van OPTA (hierna: het college) u informeren over de planning van de nieuwe gecombineerde marktanalyse voor vaste en mobiele gespreksafgifte (FTA en MTA). Wat betreft mobiele gespreksafgifte loopt de huidige reguleringsperiode van drie jaar in beginsel tot 1 juli 2010. In het marktanalysebesluit vaste gespreksafgifte van 19 december 2008 is in onderdeel 8.8 (blz. 107 en 108) door het college aangegeven dat hij de mogelijkheid openhoudt om medio 2010 ook een nieuw marktanalysebesluit voor vaste gespreksafgifte te nemen. In dit licht zal het college in de tweede helft van 2009 starten met een gecombineerde marktanalyse voor vaste en mobiele gespreksafgifte. In deze brief schetst het college de globale planning van die analyse en nodigt partijen uit hun visie te geven.


1. Globale planning

Voorbereidende fase. In de nieuwe marktanalyse dient te worden vastgesteld of er AMM is en verplichtingen passend zijn. Het college is niettemin van mening dat thans al een traject dient te worden gestart om de efficiënte kostenprijs van vaste en mobiele gespreksafgifte vast te stellen. Ten eerste is de kostprijs een belangrijk gegeven in de marktanalyse zelf, los van de mogelijke invulling van de eventuele verplichtingen. Ten tweede is het gewenst dat die kostprijs bij het nemen van het marktbesluit bekend is, in het geval een van de tariefverplichtingen passend zouden zijn. Om vast te stellen wat de efficiënte kostprijs van vaste en mobiele gespreksafgifte wordt, heeft het college het voornemen een externe adviseur BULRIC1 modellen voor vaste en mobiele gespreksafgifte te laten ontwikkelen. Een Europese aanbesteding hiertoe is op 10 maart 2009 gestart. Het document dat deze opdracht specificeert (request for proposal) is gevoegd als bijlage bij deze brief.


1 Bottom-Up Long-Run Incremental Cost.
Openbaar




Onderzoeksfase (2e helft 2009). Het college verwacht in september 2009 de onderzoeksfase te starten met het uitsturen van een vragenlijst. Partijen zullen minimaal een termijn van 4 weken krijgen om op die vragenlijst te antwoorden. De vragenlijst zal naar verwachting alle relevante onderwerpen behandelen, te weten marktafbakening, dominantieanalyse (inclusief kopersmachtanalyse), mededingingsproblemen, verplichtingen en effecten. Naar verwachting zal deze vragenlijst bestaan uit een combinatie van voorlopige conclusies en hypotheses waarover de meningen van partijen wordt gevraagd aangevuld met een aantal feitelijke vragen.

Ontwikkeling BULRIC modellen (zomer 2009 tot maart 2010). Grotendeels parallel aan de onderzoeksfase zullen BULRIC modellen worden ontwikkeld en ingevuld. Marktpartijen zullen via een Industry Group bij dat proces worden betrokken. De uitkomst van dit proces zijn de kostprijzen van vast en mobiel gespreksafgifteverkeer en de toegang tot netwerken. Het gaat om de efficiënte kostprijs volgens zowel de methode van BULRIC mét opslag voor vaste kosten alsmede zonder vaste kosten (pure BULRIC). Laatstgenoemde methodiek sluit aan bij de ontwerpaanbeveling van de Europese Commissie over de tariefregulering van gespreksafgifte. Op welke wijze deze resultaten worden gebruikt in de (eventuele) regulering zal door het college buiten het BULRIC proces, maar in het marktanalysebesluit en bijbehorend proces worden bepaald. Ook hier worden marktpartijen vanzelfsprekend bij betrokken.

Consultatie en notificatie (2e kwartaal 2010). De consultatie en notificatie van het marktanalysebesluit zijn gepland in het tweede kwartaal van 2010.


2. Mogelijkheid tot leveren input

Het college wil u graag de gelegenheid bieden om voorafgaande aan de start van de onderzoeksfase uw visie te geven op zaken die u van belang acht voor deze analyse. Deze input draagt bij aan een betere vragenlijst en kan daarmee de kwaliteit van de analyse verbeteren. Het college is vooral geïnteresseerd in uw visie ten aanzien van de volgende zaken:

Kopersmachtanalyse. Hoe dient de kopersmachtanalyse naar uw mening te worden vormgegeven? Welke vragen zijn daarbij naar uw mening belangrijk en waarom?

Effectentoets. Hoe dient de effectentoets naar uw mening te worden vormgegeven? Welke parameters zijn daarin naar uw mening vereist en waarom? Het college verzoekt u dit zo concreet mogelijk aan te geven. Het college wil hier vooral aan vaste aanbieders die de laatste jaren hun zorg hebben geuit over de relatie tussen FTA en MTA en de naar hun mening ongelijke regulering daarvan, uitnodigen om aan te geven hoe zij de kwantitatieve en kwalitatieve effecten zien.

Vaststellen van de kostprijs. De externe adviseur wordt gevraagd om zowel de pure BULRIC kostprijs als een BULRIC kostprijs inclusief vaste (niet incrementele) kosten te bepalen. Het college wil u reeds nu in gelegenheid stellen uw visie te geven op het vaststellen van die kostprijs, vooral wat betreft de toerekening van vaste kosten (alle kosten die niet incrementeel zijn voor een bepaalde dienst). De volgende vragen lijken daarbij in ieder geval van belang. Welk type aanbieder dient bij de modellering als uitgangspunt te worden genomen (bijvoorbeeld een nieuwe toetreder of een al langer actieve aanbieder, met de daaruit volgende keuze voor de efficiënte technologie mix)? Op welke wijze dienen Openbaar




de totale vaste kosten te worden toegerekend aan enerzijds telefonie en anderzijds de overige diensten (zoals data/breedband en omroep)? Op welke wijze dienen de aan telefonie toegerekende vaste kosten te worden toegerekend aan de dienst gespreksafgifte? Het college verzoekt u, uw visie over het bepalen van de kosten bij voorkeur in de Engelse taal te stellen zodat dit direct kan worden gedeeld met een mogelijk internationale adviseur.

Het college ontvangt uw input graag uiterlijk 1 juni aanstaande en via het e-mailadres MA- gespreksafgifte@opta.nl. Het college verzoekt u om eventueel bedrijfsvertrouwelijke passages in uw reactie te markeren en de vertrouwelijkheid van die passages te motiveren.


3. Contactpersoon OPTA

Indien u vragen heeft over deze brief dan kunt u contact opnemen met de heer De Kleijn van OPTA (telefoonnummer 070 ­ 315 35 83, MA-gespreksafgifte@opta.nl).

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT,

namens het college,
Plv. afdelingshoofd afdeling Markten

drs. J.G.J. Keetelaar

Openbaar