Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van der Ham over homo-executies in Irak

15-04-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over homo-executies in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 2 april 2009 met kenmerk 2008Z06179.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van der Ham (D66) over homo-executies in Irak.

Vraag 1
Kunt u het bericht bevestigen dat binnenkort tientallen homo's dreigen te worden geëxecuteerd omdat hun seksuele geaardheid niet in overeenstemming is met de Islamitische normen van de Iraakse overheid? Kunt u bevestigen dat het in totaal zou gaan om 128 homoseksuelen, waarbij steeds twintig homo's tegelijk worden omgebracht? Kent u de rapporten en de informatie van IRAQI Lgbt over deze kwestie? 1)

Vraag 2
Wilt u, als de berichten waar zijn, uw afkeuring afspreken over deze handelswijze en uw invloed aanwenden om deze executies te verhinderen? Wilt u daartoe contact opnemen met de Iraakse en de Amerikaanse autoriteiten?

Antwoord
Ik heb kennisgenomen van het bericht waaraan u refereert. De VN-missie en EU-partners in Bagdad, alsmede een aantal internationale mensenrechtenorganisaties, hebben niet kunnen bevestigen dat het bericht juist is. Ik acht de juistheid van het bericht daarmee onwaarschijnlijk. In het Iraakse wetboek van Strafrecht is geen verbod op homoseksualiteit opgenomen (seksuele handelingen tussen mensen van gelijk geslacht tegen de wil van de andere man of vrouw en homoseksuele handelingen met personen jonger dan 18 jaar, met hun instemming, zijn overigens wel strafbaar en kunnen worden bestraft met gevangenisstraf).


1) - GayKrant, 31 maart 2009: "128 Iraakse homo's wachten op executie"
- UK Gay News, 30 maart 2009: "Iraqi Gays Sentenced to Death for Their Sexuality Face Execution"

http://ukgaynews.org.uk/Archive/09/Mar/3001.htm
- Iraqi Lgbt, 30 maart 2009: "Stop executions of gay Iraqis" http://iraqilgbtuk.blogspot.com/