Politie Haaglanden

Persberichten 15 april

Haaglanden, 15-04-2009

Autoinbreker aangehouden
Den Haag Agenten hielden woensdag 15 april een 27-jarige Algerijn aan nadat een getuige had gezien dat hij inbrak in een auto. De getuige zag de man omstreeks 05.20 uur in de Jan Kistenstraat inbreken in een auto. Toen de getuige de man aansprak, gaf deze aan dat hij zijn autosleutel was vergeten en dat de getuige moest gaan slapen. In plaats van daarvan belde de getuige de politie. Agenten hielden de autoinbreker in de omgeving aan.

Verdacht van heling
Den Haag Politieagenten controleerden dinsdag 14 april omstreeks 20.15 uur op de Laan van Wateringse Veld een 18-jarige bromfietser uit Den Haag. De jongeman droeg geen helm en de brommer had geen kentekenplaat. Tijdens de controle bleek de jongen geen rijbewijs te hebben en hij kon zich ook niet legitimeren. Bij controle van het framenummer bleek ook dat één cijfer dieper in het metaal gedrukt stond dan de overige cijfers. De agenten vermoedden dat er sprake was van vervalsing. De Hagenaar werd aangehouden voor mogelijke diefstal c.q. heling van de bromfiets. De bromfiets werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Ruzie om bromfiets
Den Haag Tijdens de surveillance stuitte een politieagent dinsdag 14 april rond 23.30 uur op de Sportlaan op een vechtpartij. Een omstander vertelde dat een groepje jongelui geprobeerd had zijn scooter te stelen uit de voortuin. De verdachten zetten het op een lopen toen de agent hen aansprak. Al snel wist de agent één van de jongemannen in de kraag te vatten. Deze verdachte verzette zich zo hevig dat de politieman genoodzaakt was pepperspray te gebruiken. Met hulp van meerdere politie-eenheden werden op grond van de signalementen ook de andere verdachten aangehouden. Drie Hagenaars van 16 jaar en een van 25 jaar moesten de nacht doorbrengen in de politiecel en worden vandaag verhoord.

Man zoekt slaapplaats in kerk
Den Haag/Loosduinen De politie kreeg woensdag 15 april rond 06.30 uur een telefoontje dat een man de kerk aan de Mozartlaan was binnengedrongen. Na enige tijd zoeken troffen agenten boven in de kerk een 27-jarige man uit Sint Nicolaasga aan. Op de vraag wat de man in de kerk deed, antwoordde hij dat hij daar geslapen had. De man vertelde dat hij niet had ingebroken, maar dat de deur van de kerk niet op slot was. De man bekende dat hij ook een fiets had gestolen uit een fietsenstalling verderop in de straat. De verdachte is aangehouden.

Totaal de weg kwijt
Den Haag/Loosduinen Een 43-jarige Hagenaar was dinsdag 14 april rond 12.30 uur zo dronken dat hij niet eens meer wist dat hij van zijn snorfiets was gevallen. Agenten zagen in de Aaltje Noorderwierstraat een man op de grond liggen tussen spullen die uit de buddyseat van de snorfiets waren gevallen. De man ontkende te zijn gevallen tijdens het rijden. Sterker nog, hij ontkende zelfs een snorfiets te hebben. De man rook sterk naar alcohol en was onvast ter been. De 43-jarige werd voor een alcoholtest meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse gaf een resultaat aan van 1.010 ugl. De man kreeg proces-verbaal.

Hennepkwekerij opgerold door brandgevaar
Den Haag De politie rolde dinsdag 14 april rond 12.10 uur een hennepkwekerij op in een woning aan de Mijtensstraat na een melding van de energieleverancier over brandgevaar. Het vermoeden dat een hennepkwekerij hiervan de oorzaak was, werd bevestigd toen agenten de woning binnengingen. Daar troffen zij 224 hennepplanten aan. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van het pand. De planten zijn vernietigd.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Doorgereden na aanrijding
Den Haag Bij een aanrijding met een personenauto raakte dinsdag 14 april om 17.25 uur een 52-jarige Hagenaar gewond. De bestuurder van de personenauto reed vervolgens door. Het ongeluk vond plaats op de Fruitweg, ter hoogte van de Groenteweg. Het slachtoffer moest aan letsel aan zijn pols en rug in het ziekenhuis behandeld worden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en naar de bestuurder van de personenauto.

Zonder geldig rijbewijs
Leidschendam Bij een controle constateerde politieagenten dinsdag 14 april dat een 73-jarige Voorburgse automobilist niet over een geldig rijbewijs beschikte. De Voorburger reed om 11.10 uur over de Veursestraatweg en toonde bij de controle een rijbewijs, dat in 2005 ongeldig was verklaard in verband met medicijngebruik van de bestuurder. Toen de Voorburger een proces-verbaal kreeg, werd het stuur overgenomen door een passagier die wel in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Minibike in beslaggenomen
Voorburg Politieagenten zagen op dinsdag 14 april een 20-jarige Voorburger op een minibike rijden in de Herenstraat. Het besturen van een minibike op de openbare weg is niet toegestaan. De agenten wisten de Voorburger op de Fonteynenburghlaan te laten stoppen, waarna het voertuig in beslag werd genomen. De bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij geen helm droeg, voor het rijden zonder rijbewijs en omdat hij geen verzekering voor het voertuig had afgesloten.

Zoon veroorzaakt problemen
Voorburg Een 20-jarige Hagenaar werd dinsdag 14 april aangehouden nadat hij zijn moeder had bedreigd. In verband met het huiselijk geweld (bedreiging) en diefstal uit de woning en vernielingen wordt de jongen op donderdag 16 april voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Dubbele aanrijding
Leidschendam Twee automobilisten kwamen dinsdag 14 april omstreeks 07.15 uur twee keer met elkaar in botsing op de Rijksweg A4. Een 53-jarige Schiedamse automobilist had te laat in de gaten dat er voor hem een file ontstond. Hij moest uitwijken om een aanrijding met zijn voorganger te voorkomen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door een 33-jariige automobilist, die op de rijstrook naast de Schiedammer reed. De autos kwamen in botsing, waarna de auto van de Schiedammer 180 graden draaide en op de vluchtstrook met de voorzijde in tegengestelde richting tegen de vangrail tot stilstand kwam. Daar ontmoetten de autos elkaar weer. De auto van de Rotterdammer botste ditmaal tegen de auto van de Schiedammer. Beide autos liepen aanzienlijke schade op. De bestuurders bleven ongedeerd.

Meisje (17) gewond bij aanrijding
Wassenaar Een 17-jarige fietster uit Wassenaar raakte 14 april om 10.15 uur gewond toen zij in de Donker Curtiusstraat op een auto botste. Het meisje fietste achter een auto en reed om de auto heen toen deze afsloeg. Een tegemoet komende 70-jarige automobiliste uit Wassenaar kon haar niet meer ontwijken. Het meisje reed tegen de voorkant van de auto en viel. De ambulance bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis waar bleek dat zij een hoofdwond, een gebroken knie en een hersenschudding had. De politie onderzoekt de zaak.

Politie controleert bij scholen
Wassenaar Politieagenten controleerden 14 april tussen 08.00 uur en 08.45 uur bij vier scholen onder meer het parkeergedrag van automobilisten. De buurtbewoners ondervinden veel overlast van ouders die hun kinderen naar school brengen en de auto op het trottoir en voor uitritten parkeren. Ook controleerden de agenten fietsers in voetgangersgebieden. Bij de Bloemcampschool aan de Bloemcamplaan, De Montesorischool aan het Zanderijpad, de Nuttschool aan de Zijllaan en de Kievitschool Buurtweg werden in totaal drie bekeuringen uitgedeeld. De buurtbewoners reageerden zeer positief op de actie van de politie.

Man rijdt tegen boom
Rijswijk Een 80-jarige automobilist uit Rijswijk raakte 14 april om 14.20 uur gewond toen hij op de Generaal Spoorlaan tegen een boom aanreed. De Rijswijker is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Mislukte wisseltruc
Westland/Wateringen Een 36-jarige Hagenaar trachtte dinsdag 14 april om 10.40 uur door het verwisselen van een prijskaartje een lamp weg te nemen. De man pakte in de winkel een lamp en liep ermee naar de kassa met een kassabon van de dag ervoor. Hij wilde vervolgens de lamp teruggeven in de hoop dat hij dan het geldbedrag terugkreeg. De winkelcaissière doorzag de truc en belde de politie. Agenten hielden de man aan. Hij kreeg aan het bureau een proces-verbaal.

Illegale plakkers
Westland/Wateringen De politie maakte woensdagochtend 15 april kort na middernacht tegen drie mannen (19-25 jaar) proces-verbaal op. Het trio plakte posters op een viaduct bij de Wippolderlaan. De agenten namen de plakspullen en de posters in beslag en gaven de mannen een bekeuring.

Integrale verkeerscontrole in Delft
Delft Politie Haaglanden hield dinsdagavond 14 april in samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de ANWB, Douane, Provinciale Groenvoorziening en de TU-Delft tussen 14.00 uur en 22.00 uur een integrale verkeersactie op de Van den Broekweg. In totaal controleerden de gezamenlijke diensten ruim 180 personenautos.

De politie schreef 150 bekeuringen uit. De politie vorderde zeven kentekenbewijzen in, omdat de gebreken dusdanig ernstig waren dat met de betreffende autos niet verder gereden kon worden. Vier aanhangwagens bleken te zwaar beladen te zijn. Eén vervoerder had zelfs vier ton lading teveel bij zich. Een kraanwagen moest ter plaatse komen om de extra lading (zand) uit de vrachtwagen te halen. Vijf autos bleken niet verzekerd te zijn en mochten dan ook niet verder rijden. In een aantal gevallen was de accu niet goed bevestigd. Een bestuurder reed in een zogenaamde snackwagen (frituur) en verkeerde in de veronderstelling dat hij daarmee mocht rijden zonder geldig rijbewijs. Veel autos hadden gladde banden. Het Handhavingsteam Verkeersvoorschriften controleerde 64 bromfietsers. In ruim 30 gevallen bleek er sprake te zijn van een mankement. Ruim 200 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Slechts een daarvan had teveel gedronken. Deze beginnende bestuurder blies 130 ugl. De politie hield een man aan wegens belediging. De man bespuugde na zijn staandehouding een van de agenten en schold hem voor van alles en nog wat uit. Het IVW controleerde achttien taxis. In vier gevallen bleek dat gecontroleerde taxichauffeurs hun rittenstaat niet ingevuld hadden.

Auto op poller
Delft Een 46-jarige bestuurder botste dinsdag 14 april om 16.00 uur met zijn auto op een poller in de Delftse binnenstad. De man zag te laat dat in de Nieuwe Langedijk een poller omhoog kwam. Door de klap raakte zijn 45-jarige passagier lichtgewond doordat de airbag uitklapte. De auto raakte door het voorval zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.

Op strooptocht
Delft Twee vrouwen (21 en 22 jaar) uit Den Haag liepen dinsdag 14 april om 16.00 uur tegen de lamp toen het duo trachtte bij een winkel aan de Gasthuislaan enkele artikelen mee te nemen. Personeel van een beveiligingsbedrijf betrapte het stel en droeg beide vrouwen over aan de politie. Aan het bureau bleek dat de dames bij meerdere winkels kleding en snoepgoed had weggenomen. De politie maakte tegen de twee vrouwen proces-verbaal op.

Verdachten autoinbraak aangehouden
Pijnacker-Nootdorp De politie hield woensdag 15 april om 04.45 uur twee Zoetermeerders aan op verdenking van diefstal uit een auto. Kort daarvoor kregen politieagenten een melding van een inbraak in een auto aan de Parklaan en een gestolen auto die was aangetroffen op de Zuidweg. Het duo moest mee naar het bureau toen agenten het tweetal zag lopen op de Klapwijkseweg. De Zoetermeerders (35 en 37 jaar) konden geen aannemelijke verklaring geven over hun aanwezigheid en hadden goederen bij zich die in verband konden worden gebracht met de autoinbraak. Zij werden voor nader verhoor ingesloten.

Veertien autos opengebroken in parkeergarage Kortlandpad Zoetermeer Een getuige belde woensdag 15 april om 03.50 uur de politie om te melden dat drie personen zich verdacht gedroegen nabij de parkeergarage aan het Kortlandpad. Politieagenten die een onderzoek instelden, constateerden dat in de parkeergarage maar liefst veertien autos waren opengebroken. De daders waren al met de noorderzon vertrokken. Opvallend was dat uit de geparkeerde autos vooral navigatieapparatuur was weggenomen. De politie van Bureau Zoetermeer besteedt extra aandacht aan diefstallen uit autos. Zelf maatregelen nemen is echter een eerste vereiste om dieven in een lastig parket te brengen. Welke (eenvoudige) maatregelen u zelf kunt nemen om uw auto beter te beveiligen tegen inbrekers, leest u hier: Haal de autoradio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto;
Laat nooit kostbaarheden in de auto achter, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3 speler, geld, cheques of creditcards. Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een zuignap op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto;
Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas, kleding of een mobiele telefoon; Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, navigatiesysteem, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven. Noteer de gegevens op de gratis registratiekaart van de politie. Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar;
Daarnaast kunt u de politie helpen door in ieder geval altijd (internet-) aangifte te doen van (poging tot) diefstal uit uw auto. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. De politie kan die informatie gebruiken bij het opsporingsonderzoek.

Verder vraagt de politie om verdachte omstandigheden direct aan door te geven via het telefoonnummer 112. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan kunt u contact opnemen met Bureau Zoetermeer, bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 of een kijkje nemen op onze internetsite www.politie.nl/haaglanden.

Rennende verdachten
Zoetermeer Een ogenschijnlijke gewone verkeerscontrole woensdagochtend 15 april om 03.45 uur eindigde in een flinke hardloopwedstrijd die door de politie werd gewonnen. De politie controleerde in de van Wijngaardenstraat twee inzittenden van een personenauto. Na het aanspreken, renden beide inzittenden weg. De agenten waren echter net iets sneller en hielden de 17-jarige passagier en de 18-jarige bestuurder aan. De auto waarin het duo reed, hebben zij vermoedelijk zonder toestemming weggenomen van een man uit Den Haag. De politie stelt een onderzoek in.