Gemeente IJsselstein


20e eeuwse geschiedenis IJsselstein op website RHC Rijnstreek en Lopikerwaard

Datum: woensdag 15 april 2009
Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard heeft haar website verbeterd en fors uitgebreid. Bezoekers kunnen hier informatie vinden over de geschiedenis van IJsselstein. De informatie op de website is nu integraal doorzoekbaar.

Website integraal doorzoekbaar
Nieuw is dat de website vanaf de homepage integraal doorzoekbaar is. Wie bijvoorbeeld de naam van een persoon of plaats opgeeft, wordt zo geleid naar de desbetreffende oude foto's, treffers in indexen, vermeldingen in oude kranten en historische informatie op de site. Stamboomonderzoekers
kunnen hun hart ophalen aan onder andere de bevolkingsregisters uit 1850-1880, die van de vele gemeenten in het werkgebied te raadplegen zijn. Voor de meer doorgewinterde archiefonderzoekers zijn ook de inventarissen van honderden archieven op de site gezet. Bezoekers kunnen zelf informatie online zetten, als zij iets weten over een streekgenoot die vroeger een bestuursfunctie heeft bekleed.

Streekgenoten
Een unieke uitbreiding van de site vormen de zogenaamde Streekgenoten. Het RHC lanceert hierin een groep bekende of minder bekende inwoners. Op dit moment zijn de gemeentebestuurders uit de periode 1851-1941 vermeld. Dit betekent dat er per gemeentebestuurder beknopte informatie is te vinden over zijn geboorte, beroep, overlijden, bestuursfuncties en andere bijzonderheden. Het gaat nu al om 1400 personen. Als er een portret voorhanden was, is dat hieraan toegevoegd. Het bijzondere is dat vervolgens de bezoekers van de website hieraan hun kennis en verhalen over de genoemde persoon kunnen toevoegen, al dan niet vergezeld van foto's.
Voorbereidingen worden getroffen om ook de bestuursleden van polders en waterschappen hieraan toe te voegen. Streekgenoten zal in de verdere toekomst uitgebreid worden met nog andere groepen. De bedoeling is om zo mede met hulp van de bezoekers van de site een uitgebreide bron van informatie te creëren over markante inwoners van de streek.
Archieven
Het RHC werkt voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten IJsselstein , Bodegraven, Lopik, Montfoort, Oudewater, Reeuwijk en Woerden. De documentatie en de vaak eeuwenoude archieven vertellen u de geschiedenis van deze streek en de mensen die er leefden.

Belangstellenden kunnen het archief raadplegen via het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, waarbij de gemeente IJsselstein sinds vorig jaar is aangesloten. Het adres van de website is www.rhcrijnstreek.nl