VVD


15-4-2009

VVD: Laat mensen zelf bepalen hoe hun huis eruit ziet!

De VVD is van mening dat mensen zelf het best kunnen bepalen hoe hun huis eruit ziet en pleit daarom voor het afschaffen van de welstandstoets.

VVD-woordvoerster Brigitte van der Burg: "In Nederland is aan de buitenkant van ons huis of gebouw vaak niet te zien wat de bewoners mooi vinden. Niet de bewoners bepalen wat zij mooi vinden, nee: dat doen de welstandscommissie, de gemeenteraad of het rijk."

De VVD daagt de minster uit om uit het oogpunt van grotere keuzevrijheid voor burgers, snellere procedures en minder regeldruk op een aantal punten verder te gaan dan in het gepresenteerde voorstel. Ten eerste kunnen welstandstoets, -beleid en -nota´s meestal worden afgeschaft. De VVD stelt het kabinet voor te bepalen waar niet welstandsvrij en zonder onafhankelijke toetsing door de welstandscommissie mag worden gebouwd in plaats van te bepalen waar dit wél mag. Voor de VVD geldt meestal welstandvrij met uitzondering van bouwen in historische dorps- en stadskernen en monumenten.

"De vele voorschriften en regels die in Nederland gelden, tot aan de kleur van onze raamkozijnen en de details van onze gevels toe, leiden tot een enorme inperking van onze keuzevrijheid, expressie en ons welbevinden. Het toppunt van betutteling", aldus Van der Burg.

Ten slotte willen de liberalen dat er een stop komt op de vraag naar bouwvergunningen vooraf voor alles en toets in plaats daarvan of mensen zich bij het bouwen daadwerkelijk aan de voorschriften houden. Verruim de mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen.