NEN


Prestatie zuinige LED-lamp tegenvaller?

woensdag 15 april 2009, 10:13

Onlangs is er in Friesland opschudding ontstaan over de LED-lampen die de provincie aan haar inwoners verstrekt. VSL heeft onderzoek gedaan naar een aantal LED-lampen voor consumentengebruik en daar bepaalde conclusies uit getrokken.

Uitdagingen
VSL (voorheen het Nederlands Meetinstituut, NMi) is groot voorstander van energiebesparing in het algemeen en is daarom specifiek in LED-verlichting geïnteresseerd. De potentiële energiewinst die er te behalen valt als op termijn wordt overgestapt op LED's, is groot. VSL heeft metingen uitgevoerd aan een klein aantal LED-lampen bedoeld voor consumenten, om te onderzoeken of de productclaims van producenten wel worden waargemaakt. De commotie in Friesland had vooral betrekking op blindstroom. Blindstroom is echter maar een van de kleinere problemen waarmee bepaalde - goedkopere - LED's nu nog te kampen hebben. VSL is van mening dat fabrikanten hun claims beter zouden moeten onderbouwen. Uit de metingen die VSL heeft gedaan, blijkt dat leveranciers niet de gesuggereerde gelijkwaardigheid met gloeilampen van een bepaald wattage kunnen hardmaken. Tevens bleek een aantal geteste LED-lampen nauwelijks te voldoen aan de op handen zijnde EU-eisen voor rendement. In deze nieuwe regelgeving worden LED's vooralsnog vrijgesteld van eisen voor blindstroom.

Beperkt onderzoek
Dat het onderzoek beperkingen heeft, blijkt uit het feit dat VSL slechts een klein aantal lampen voor gebruik door consumenten onder de loep heeft genomen. "Daaruit de conclusie trekken dat álle LED-lampen niet aan de opgegeven levensduur, lichtsterkte en aan de eisen voor blindstroom voldoen, is te kort door de bocht", aldus Martijn Geertzen van NEN E&ICT. "Voor de consumenten- en professionele markt zijn er al veel LED-lampen die wel aan de door de producent opgegeven waarden voldoen. Om aan de hand van dit beperkte onderzoek alle LED-lampen over een kam te scheren is niet juist."

Klik hier (pdf) voor het rapport van de steekproef naar LED-lampen.

Een compleet overzicht van de normen van LED-verlichting kunt u hier vinden.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over het normalisatieproces voor lampen en bijbehorende toestellen: Martijn Geertzen, telefoon (015) 2690 229 of e-mail martijn.geertzen@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 50285:1999 en (Norm) NEN-EN-IEC 62031:2008 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)