NEN


'Brandveiligheid gebouwen onder druk'

woensdag 15 april 2009, 10:36

Eind vorig jaar trad het landelijke Gebruiksbesluit Gebouwen van de rijksoverheid in werking. Daarmee zijn de eisen ten aanzien van de brandveiligheid van gebouwen landelijk uniform geworden. Tot die tijd konden ze nog van gemeente tot gemeente verschillen. Dit blijkt echter ook nu nog steeds het geval te zijn.

Ruimte
Plaatselijke handhavers van het Gebruiksbesluit kennen lang niet allemaal de elementaire eisen waaraan brandveiligheidinstallaties moeten voldoen. Bovendien laat het Gebruiksbesluit nog heel wat ruimte voor specifieke lokale eisen. Die ruimte is bewust door het ministerie van VROM gecreëerd.
Die plaatselijke bepalingen zijn echter lang niet altijd een verbetering van de brandveiligheid. Met de invoering van het Gebruiksbesluit valt een groot aantal gebouwen buiten de verplichting een gebruiksvergunning te hebben. Ze hebben slechts een meldingsplicht. En dat terwijl toezicht en controle zelfs bij vergunningplichtige gebouwgebruikers in veel gevallen achterwege blijft.

Kinderdagverblijf
Een voorbeeld waar voorschriften en de praktijk elkaar tegenspreken, is een kinderdagverblijf. In het nog geen drie jaar oude pand waarin het kinderdagverblijf is gevestigd, kan de destijds geplaatste brandmeldinstallatie niet opnieuw worden gecertificeerd door het branddetectiebedrijf, want er zitten maar twee 'slow-whoops' in het gebouw. In ieder lokaal moet zo'n melder worden geïnstalleerd om het minimaal voorgeschreven geluidsniveau te kunnen bereiken. Maar de plaatselijke brandweer zegt dat er genoeg detectoren aanwezig zijn en er voldoende geluid bij alarm is. Dus de vergunning wordt verleend. Het NCP-erkend branddetectiebedrijf staat dan met lege handen, terwijl het gewoon de voorschriften aanhoudt.

Meer informatie
Lees hier meer over in het derde nummer van Mag1010 van dit jaar of kijk op www.Mag1010.nl. Inhoudelijke informatie over EMC-richtlijn nodig? Neem dan contact op via dit formulier.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2535:2007 Ontw. nl (Norm) NEN 2575:2004 nl (Norm) NEN 2654-1:2002 nl (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)