Veilig Verkeer roept ouders op om meer te gaan fietsen met kinderen

15/04/2009 10:59

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om meer te gaan fietsen met kinderen.

Op 16 april maken ongeveer 200.000 basisschoolleerlingen het 77e schriftelijk Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. De theoretische kennis alleen is geen garantie voor veilig verkeersgedrag in het drukke hedendaagse verkeer. Dit jaar zal het thema zijn "ouder: leer je kind meer in het verkeer". Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om in de dagelijkse praktijk te oefenen met kinderen. Veel ervaring opdoen in het verkeer is een vereiste voor veilige verkeersdeelname van kinderen.

Schriftelijke Verkeersexamen

Het schriftelijk Verkeersexamen toetst of leerlingen de basiskennis hebben van de verkeersregels, de verkeersborden en veilig gedrag in het verkeer.

Het schriftelijke verkeersexamen toetst of leerlingen de theoretische basiskennis hebben om als voetganger of fietser veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Praktisch examen

Na het schriftelijk Verkeersexamen worden in de aankomende maanden de praktische vaardigheden getoetst. Het praktisch Verkeersexamen stimuleert basisscholen (praktische) verkeerslessen te geven en te oefenen. Het praktisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeersregels goed toepassen. Tevens wordt er gekeken hoe het verkeersinzicht is bij de leerlingen.

Participatie is educatie

Veilig Verkeer Nederland pleit ervoor dat kinderen elke dag - al dan niet onder begeleiding van een ouder - lopend of op de fiets naar school gaan. Kinderen die actief deelnemen aan het verkeer doen meer ervaring op. Het is de beste voorbereiding om uiteindelijk veilig en zelfstandig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Kick off landelijk verkeersexamen

De landelijke start van het schriftelijk Verkeersexamen vindt dit jaar plaats in de gemeente Swifterbant op de openbare basisschool De Duykeldam. André van der Toorn, presentator van het SBS-programma Wegmisbruikers, schaatskampioen Rintje Ritsma en burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten geven het startsein voor het landelijke Verkeersexamen. Na het schriftelijk Verkeersexamen leggen de examenkandidaten en hun ouders van openbare basisschool De Duykeldam een route af op de fiets. Op een dag vol examenstress is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. Voor de groepen 5 t/m 8 wordt er een skate safe clinic georganiseerd. Rintje Ritsma geeft hiervoor het startsein. Voor de kleintjes is er een clown.





http://www.veiligverkeernederland.nl


Noot voor de redactie:

Veilig Verkeer Nederland staat voor veilig verkeer en iedereen veilig over straat. Voor kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers, kortom voor iedereen. Veilig verkeer betekent vooral het zoeken van een goed evenwicht. Want iedereen heeft ruimte nodig in het verkeer. En iedereen wil zich veilig in het verkeer kunnen bewegen.



Veilig Verkeer Nederland