Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 apr 2009

Almere houdt gunstige veiligheidspositie

Almere neemt nu een relatief gunstige veiligheidspositie in ten opzichte van steden van vergelijkbare omvang en zal deze waarschijnlijk ook behouden, is de overkoepelende conclusie van het rapport `Criminaliteit en Veiligheidsbeleid in Almere'.

De onderzoekers signaleren wel risicofactoren die er toe kunnen leiden dat het criminaliteitsniveau de komende 25 jaar zal groeien. De inwoners van Almere zullen vaker over criminele activiteiten gaan horen, omdat die zich vaker gaan voordoen. Toch blijft het criminaliteitsniveau betrekkelijk laag, gerelateerd aan de omvang van de stad en de groei van de Almeerse bevolking. De onderzoekers verwachten dat de komende 25 jaar geen belangrijke wijzigingen zullen optreden in het `risicoprofiel' van de bevolking.

De gemeente Almere heeft vorig jaar opdracht gegeven voor een onderzoek naar de ontwikkeling van criminaliteit en veiligheid. Dit onderzoek werd uitgevoerd door IVA Beleidsonderzoek en Advies in samenwerking met prof.dr. Fijnaut van de Universiteit van Tilburg.

Het rapport `Criminaliteit en Veiligheidsbeleid in Almere' noemt 28 aanbevelingen. Het college van B&W ziet in het rapport voldoende aanknopingspunten om het veiligheidsbeleid in de stad en de uitvoering daarvan te verbeteren. Het college heeft daarom opdracht gegeven tot een verdere uitwerking van de aanbevelingen in een plan van aanpak. Dit plan van aanpak schept de randvoorwaarden voor het nog te ontwikkelen Veiligheidsplan 2010-2014.