Nederlandsch Octrooibureau

feliciteert Zakenvrouw van het Jaar 2009 Â

Nederlandsch Octrooibureau feliciteert Zakenvrouw van het Jaar 2009

Meiny Prins, algemeen directeur van Priva, heeft 23 maart de Prix Veuve Clicquot 2009 in ontvangst mogen nemen. Deze prijs, beter bekend als âZakenvrouw van het Jaarâ wordt jaarlijks in 17 landen toegekend en heeft als doel vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijk management te stimuleren. In haar toespraak ter gelegenheid van de uitreiking benoemde Meiny Prins een aantal actuele themaâs: ondernemerschap, duurzaamheid, innovatie, techniek en het familiebedrijf. Stuk voor stuk zaken waar de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar een heldere visie op heeft en die samenkomen in de onderneming Priva.

Priva, dat dit jaar haar vijftigjarig jubileum viert, levert in meer dan zeventig landen producten en diensten voor de glastuinbouwsector en utiliteitsbouw. Met meer dan vierhonderd medewerkers, verspreid over vestigingen in zeven landen wereldwijd, wordt gewerkt aan de innovatieve klimaatoplossingen.

Rendabele robot
Samen met een groep tomatentelers heeft Priva enkele jaren geleden een grote uitdaging opgepakt: het ontwikkelen van een robot die volledig zelfstandig in een kas het blad van tomatenplanten verwijderd. In de tomatenteelt wordt onder in het gewas een aantal bladeren van elke plant verwijderd. Hiermee wordt onder andere de rijping van de tomaten bevorderd. Het doel is niet alleen een robot die de prestaties van de mens evenaart, ook in economisch opzicht moet een robot rendabel zijn. Niemand is nog in staat geweest om een dergelijke robot te ontwerpen en te commercialiseren. Om economisch rendabel te kunnen zijn, moet de robot een groot aantal bladeren per uur kunnen verwijderen. Dit betekent niet alleen dat de robotarm snel moet kunnen bewegen, ook de vision technieken moeten snel en betrouwbaar de positie van de bladeren kunnen bepalen.

Om de ontwikkelkosten en de ontwikkelrisicoâs beheersbaar te houden, is dit innovatieproject in verschillende fasen onderverdeeld en wordt er nauw samengewerkt met externe partijen, waaronder Nederlandsch Octrooibureau dat advies geeft op het gebied van intellectuele eigendom. Eind 2006 is een eerste proefmodel van de robot gerealiseerd waarmee daadwerkelijk bladeren van een plant verwijderd kunnen worden. Nederlandsch Octrooibureau feliciteert Meiny Prins met de titel âzakenvrouw van het jaarâ. Veel succes en innovatie toegewenst.