Uitgeverij Meulenhoff

Literatuur

Bindwijze: Paperback
Omvang: 320 Blz.
ISBN: 9789029083492
Prijs: EUR 19,95
Catalogus: Najaar 2008
Fonds: Literatuur
Verschenen: April 2009

De terugkeer van Lupe García
Carolina Trujillo

De terugkeer van Lupe García zou het verhaal van een volmaakte jeugdliefde zijn geweest, als de omstandigheden een beetje hadden meegewerkt.

De werkloze barman Gono is tot over zijn oren verliefd op Lupe García. Ze woont in Nederland en keert elke zomer terug naar haar geboorteland in Zuid-Amerika. Deze keer om een documentaire te maken over de strijd die haar ouders hebben gevoerd tegen de rechtse dictatuur. Ze huurt Gono in als productieassistent. Deze heeft er een dagtaak aan de boel niet te laten ontsporen, helemaal als ze `hulp' krijgen van twee vrienden en het project dreigt uit te groeien tot een gewelddadige wraakoefening. Uiteindelijk is het Gono zelf die uit liefde voor Lupe nog een stap verder gaat dan de rest.

Met De terugkeer van Lupe García heeft Trujillo een even geestige als ontroerende roman geschreven, in een filmische, wervelende stijl.

Over De bastaard van Mal Abrigo:
`Een onwaarschijnlijk, overdonderend debuut. Ze gebruikt een sfeertekening waardoor zelfs de befaamde García Márquez zich niet zou hoeven schamen.' - Noordhollands Dagblad

`Het is een boordevolle, spannende roman, intens en beeldend, lichtvoetig en gruwelijk. Trujillo stevent in daverende vaart met korte scènes op de ontknoping af.' - Trouw

Carolino Trujillo (Montevideo, 1970) schreef op haar achttiende haar eerste novelle in het Spaans, studeerde af aan de Filmacademie in Amsterdam en debuteerde in 2002 in het Nederlands met de roman De bastaard van Mal Abrigo, die bekroond werd met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs.

Welpen van de junta
Welpen van de junta
Trujillo, C.