Gemeente Rotterdam

De veiligheid in Rotterdam is vorig jaar stabiel gebleven.

De score op de Veiligheidsindex over 2008 is 7,2. In 2007 was dit een 7,3. Hiermee valt Rotterdam in de categorie veilig. Er zijn nog 3 probleemwijken en 1 onveilige wijk. Dat blijkt uit de door burgemeester Aboutaleb gepresenteerde Veiligheidsindex.

Het Nieuwe Westen, Hillesluis en de Tarwewijk zijn probleemwijken en het Oude Westen valt in de categorie onveilig. Zuidplein steeg van 4,7 naar 5,1. Ook de wijken Oosterflank (6,8 naar 7,5) en Zevenkamp (6,8 naar 8) gingen vooruit. Carnisse in de deelgemeente Charlois ging van een 5,7 naar een 6,2. In totaal nam het aantal veilige wijken toe van 32 naar 34. De collegedoelstelling van 2010 gaat uit van geen onveilige en probleemwijken.

In de vier onveilige en probleemwijken zijn direct actieprogramma's begonnen. Diverse maatregelen zijn getroffen zoals meer voorzieningen voor jongeren, extra toezicht en handhaving, cameratoezicht, schoonmaakacties en verbeteren van de buitenruimte. In deze wijken is met name het bewonersoordeel negatiever dan voorgaande jaren. Deze aanpak maakt deel uit van de integrale wijkactieplannen die samen met de deelgemeenten worden gemaakt.

Omdat Rotterdam voor het eerst heeft meegedaan met de landelijke veiligheidsmonitor, zijn er bredere lagen van de Rotterdamse bevolking bereikt. Met de Veiligheidsindex - die voor de achtste keer verschijnt
- meet Rotterdam jaarlijks de veiligheid in de stad. Uit de gegevens van onder meer de politie en de mening van 13.000 Rotterdammers wordt per wijk een veiligheidsindexcijfer samengesteld. Het bewonersoordeel telt voor 2/3 mee. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld en vandalisme. Er zijn vijf categorieën: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig. In totaal zijn er 63 wijken.

Bron: Bestuursdienst, 15-04-2009